Orbán Viktor miniszterelnök az összes szempont és a szakértők figyelembevételével dönt a szombaton lejáró kijárási korlátozás után szükséges további lépésekről – hangsúlyozta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, a kommunikációs akciócsoport vezetője szerdán az M1 aktuális csatornán.

    Kovács Zoltán hozzátette: az adatok és a személyes érzékelés is azt mutatja, hogy szerdán már-már egy normális napnak megfelelő forgalom volt az utcákon, és „ez nem egy jó jel”. 
    Az utóbbi napokban fellazult a kijárási korlátozás betartásával kapcsolatos rend, és „ez valószínűleg tükröződni fog a számokban is” – mondta.     Az államtitkár közölte: a koronavírus miatt két hete bevezetett korlátozás szombati lejárta előtt Orbán Viktor miniszterelnök az összes szempont és a szakértők figyelembevételével hozza meg döntését „a végleges intézkedésekről”. 
    Ez nagyon nehéz feladat – jegyezte meg a húsvéti ünnepre utalva.
    Kovács Zoltán emlékeztetett arra is, hogy a szerdai kormányülésen  Orbán Viktor meghívására Karácsony Gergely főpolgármester és Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke is részt vett, és megosztotta gondolatait a kialakult helyzettel és a szükséges intézkedésekkel kapcsolatban. 
    Karácsony Gergely a kijárási korlátozás egy hónapos meghosszabbítását javasolta, Szita Károly pedig „szíve szerint szigorítana is” – idézte fel.
    „Ezeket mind-mind figyelembe kell vennünk” – folytatta Kovács Zoltán, aki érthetőnek nevezte, hogy több kisebb – köztük Balaton-környéki – önkormányzat is próbálja lebeszélni az embereket, hogy az ünnep alatt településeikre látogassanak.
    Az államtitkár azt is megjegyezte: bár a kormány kezdettől együttműködésben gondolkodik, az ellenzék azonban nem volt partner abban, hogy egységes döntés születhessen a különleges jogrendről és a gazdasági intézkedésekről.