Védőmaszkok varratására, fertőtlenítésre, a kórházba érkező betegek előszűrésére koncentrál a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzetben több vidéki, illetve fővárosi kerületi önkormányzat.

    A debreceni polgármesteri hivatal munkatársai szállítják ki a fertőtlenítőszert minden helyi háziorvosnak és házi gyermekorvosnak – közölte a városháza sajtószolgálata az MTI-vel.
    Közleményük szerint a napokban ezer, 500 milliliteres műanyag flakonos kézfertőtlenítőt juttatnak el a háziorvosoknak, a házi gyermekorvosoknak, az ügyeletes bölcsődének és óvodáknak.
    Hajdúnánás önkormányzata két ózongenerátort vásárolt, a gépekkel fertőtleníteni lehet a gépjárműveket és a helyiségeket. Az egyik ózongenerátort a helyi mentőállomásnak adták, a másikat a közintézményeikben használják – közölte az önkormányzat. Jelezték azt is, hogy a külföldről hazatérők elkülönülésének segítésére a hajdúnánási gyógyfürdő területén lévő Korona szállót ideiglenesen karanténszállássá alakították át.
    Keszthelyen az Asbóth Sándor Szakközépiskola nőiruha-készítő tanulói hétfőn mosható egészségügyi maszkok varrását kezdték meg – az első 120 darabot át is vette Nagy Bálint polgármester -, az ezer darab gyártásához a fenntartó Zalaegerszegi Szakképzési Centrum szerezte be a szükséges textilanyagot. Ezeket már a lakosság kapja, miután a múlt héten az önkormányzati intézményeket, a mentőállomást és a városi kórházat már ellátták hasonló maszkokkal, amelyeket keszthelyi varrónők készítettek.
    Az Orosházi Kórház várhatóan a héten használatba veszi azt a hat konténert, amelyben előszűrik az intézménybe érkező betegeket. A konténerek – amelyekre az önkormányzat hatmillió forintot adott – pénteken érkeztek meg, jelenleg tart az átalakításuk, fertőtlenítésük. Ezzel egy időben a sürgősségi betegellátó osztályt (sbo)átépítésekkel légúti és nem légúti részlegre választották szét, hogy a fertőző betegeket elkülöníthessék. Ha a konténervizsgálóban történt előszűrésen koronavírus-fertőzés gyanúja merül fel, a beteg kizárólag a légúti sbo-ra kerülhet. Őket további gyógykezelésre a Békés Megyei Központi Kórház gyulai járványkórháza fogadja.
    A Békés Megyei Könyvtár épületében létrehozott természettudományos laborban 3D-s nyomtatókkal és a rendelkezésre álló alapanyagok felhasználásával arcvédő maszkokat gyártanak – közölte Koszecz Sándor laborvezető.
    Szolnok polgármestere, Szalay Ferenc a Facebook-oldalán hétfői videoüzenetében elmondta: ingyen juttatnak maszkokat a közintézményekben dolgozóknak, a bolti eladóknak, a piaci árusoknak, a taxisofőröknek és a bölcsődék, óvodák, iskolák alkalmazottainak. A lakosság is kap maszkokat, háztartásonként legfeljebb kettőt, ezt keddtől igényelhetik telefonon a városházán. A szájmaszkokat szerdától kezdik majd osztani térítésmentesen a lakosoknak. 
    Szalay Ferenc múlt heti felhívására a szolnoki kórházak közül a Hetényi alapítványának számlájára 14,5 millió, a MÁV kórház alapítványáéra mintegy 8 millió forint érkezett egy hét alatt. A szolnoki önkormányzat 10 millió forint értékben támogatja a két kórház munkáját.  
    Szentesen az önkormányzat – helyi magánszemélyek és vállalkozások kezdeményezésére – gyűjtést indított, hogy a Dr. Bugyi István Kórháznak egy az újtípusú koronavírus kimutatásához használható PCR-készüléket vásároljanak.
    Kisvárdán néhány nap alatt több száz egészségügyi segédeszközt, lábzsákot, maszkot és fejvédőt varrtak a hivatali közfoglalkoztatottak mellett az önkormányzat felhívására jelentkező önkéntesek. A helyhatóság továbbra is várja azok jelentkezését, akik szabásminta alapján tudnak a szájmaszkok varrásában segíteni, illetve jó minőségű textillel, gumival, esetleg varrógéppel, ezekhez használható tűvel és cérnával járulnának hozzá a munka folyamatosságához – olvasható a kisvarda.hu oldalon.
    Nagykanizsán a felmerülő azonnali kiadások finanszírozására 150 millió forintot különítettek el az elmaradt városi rendezvények költségeiből – közölte hétfőn a város polgármestere. Balogh László jelezte továbbá: 500 millió forint tartalékba kerül a költségvetésben néhány tervezett kiadási tétel zárolásával, hogy a jövőben elmaradó vagy radikálisan csökkenő adóbevételekhez igazodóan biztosítani tudják a város működőképességét.
    Pécsen – ezzel is csökkentve a fertőzés kockázatát – begyűjti a megyeszékhely frekventált területein lévő, nem rögzített köztéri padokat a közterületeket kezelő városi tulajdonú Biokom NKft. Az intézkedés többi között a pécsi székesegyháztól délre lévő Szent István téren és a város legforgalmasabb sétálóutcáiban álló utcabútorokat érinti. A padok a járvány elmúlta után felújítva kerülnek vissza az utcákra – jelezték a vállalat közleményében.     A XVIII. kerületi önkormányzat saját készítésű maszkokkal segíti a védekezést, egy önkormányzati varrodában, hét embert foglalkoztatva készítik a mosható, fertőtleníthető, jó minőségű, többször felhasználható textil arcmaszkokat. A védőfelszerelést az önkormányzat egyrészt az utcákon dolgozó alkalmazottaknak, utcaseprőknek, parkfenntartóknak, városgazdának adja, másrészt pedig a hetven év felettieket ellátó idősgondozóknak és önkénteseknek, akik önkormányzat felhívására jelentkeztek, hogy segítsenek az ellátásban – közölte Szaniszló Sándor polgármester az MTI-vel.
    A zuglói egészségügyi szolgálat dolgozóinak veszélyhelyzeti pótlék bevezetését rendelte el Horváth Csaba, a XIV. kerület polgármestere a koronavírus-járvány miatt. Közleményében tudatta: szerdától vezetik be május 31-ig a pótlékot, amelynek mértéke a bruttó bér 25 százaléka.