A koronavírus terjedése miatt további vidéki önkormányzatok döntöttek a bölcsődék és óvodák bezárásáról, a legtöbb nagyvárosban már hétfőtől érvényes az intézkedés. A fővárosi óvodák és bölcsődék hétfőtől fokozatosan zárnak be, ügyeleti rendszert minden kerületben biztosítanak.

    Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár az operatív törzs szombati sajtótájékoztatóján közölte, hogy az önkormányzatok maguk dönthetnek a fenntartásukban működő óvodák nyitvatartásáról. A rendelkezés szombaton kormányrendeletben is megjelent.
    Békéscsabán szerdától zárnak be az önkormányzati fenntartású óvodák és a bölcsődék. Új, ügyeleti rendszert fognak működtetni, a pontos szabályokon még dolgoznak, de az biztos, hogy az egészségügyi és a rendvédelmi dolgozók gyerekei elsőbbséget élveznek majd – közölte Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba Egyesület) polgármester vasárnap. 
    Debrecen polgármestere vasárnap elrendelte valamennyi, a város közigazgatási területén működő bölcsőde és óvoda bezárását hétfőtől – közölte a városháza sajtószolgálata az MTI-vel. Papp László (Fidesz-KDNP) az önkormányzati fenntartásúak mellett a korábbi intézkedését kiterjesztette valamennyi bölcsődei és óvodai ellátást végző intézményre, visszavonásig. Az indokolt esetben szükséges ügyeleti ellátás és az étkeztetés megszervezéséről a fenntartók saját hatáskörben kötelesek gondoskodni.
    Dunaújváros polgármestere, Pintér Tamás (Jobbik) vasárnap úgy döntött, hogy a helyi bölcsődék és óvodák hétfőn a szokott módon üzemelnek, keddtől azonban zárva tartanak – közölte a megyei jogú város a honlapján. A tájékoztatás szerint az ügyeletes intézmények csak azokat a gyermekeket fogadják, akiknek szülei büntetőjogi felelősségük tudatában nyilatkoznak arról, hogy a gyermek nem járt külföldön és nem beteg. A városvezető döntése értelmében a városi játszótereket zárva tartják, a vendéglátóipari és turisztikai egységektől pedig azt kérték, hogy lehetőleg ne nyissanak ki.
    Hétfőtől Győrben is bezárnak a bölcsőkék és az óvodák, az idősotthonokban pedig a látogatási tilalom mellett vasárnaptól kijárási tilalmat vezetnek be – tudatta a megyeszékhely polgármestere az MTI-vel. Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP) közleménye szerint az önkormányzati, egyházi és alapítványi fenntartású intézményekben kizárólag gyermekfelügyeletet biztosítanak azoknak, akik semmilyen formában nem tudják megoldani gyermekük felügyeletét. A győri idősotthonokban szüneteltetik az idősklubok működését is. 
    Kecskeméten a helyi operatív törzs szombaton úgy döntött, a hétfői tapasztalatok függvényében szerdától a bölcsődék és óvodák ügyeleti rendben működnek. A szülőket arra kérik, csak akkor vigyék be gyermekeiket az intézményekbe, ha semmilyen módon nem tudják megoldani az otthoni felügyeletüket, ha a gyermekek egészségesek és a családból senki nem járt külföldön az elmúlt két hétben. 
    Miskolcon az önkormányzati fenntartású óvodákban és bölcsődékben hétfőtől rendkívüli szünetet rendeltek el – közölte a polgármesteri hivatal az MTI-vel. A tájékoztatás szerint ez a döntés legalább két hétig érvényben marad.
    Szegeden vasárnap Botka László (Összefogás Szegedért) polgármester bejelentette, hogy az óvodák és a bölcsődék fokozatosan bezárnak, beleértve az egyetemi, egyházi, magán- és alapítványi fenntartású intézményeket is. Szerdától ezeknek csak a fele nyit ki, március 23-tól pedig az igényeknek megfelelően, a kijelölt intézményekben biztosítják a gyermekfelügyeletet. A polgármester újságíróknak elmondta azt is, hogy az Anna fürdőben kizárólag a társadalombiztosítás által finanszírozott gyógyászati ellátás vehető igénybe. A szociális alapú gyermekélelmezést – a tankerülettel egyeztetve – biztosítja az önkormányzat, és a szülői igényeknek megfelelően megszervezik a közétkeztetést.        
    Makón hétfőtől rendeltek el rendkívüli szünetet az önkormányzati bölcsődékben és óvodákban – ezt követőn gyermekfelügyeletet biztosítanak -, bezárt a Hagymatikum gyógyfürdő és korlátozták a városi piac működését – egyszerre 500-nál többen nem tartózkodhatnak a piac területén, és húsárut nem szabad árusítani.
    Csongrádon szerdától zárnak be a bölcsődék és az óvodák, néhány kijelölt intézményben biztosítják a kiscsoportos felügyeletet.
    Salgótarjánban hétfőtől zárva lesznek az az önkormányzat fenntartásában lévő óvodák és bölcsődék – közölte Fekete Zsolt (Salgótarján, Szeretem! Egyesület – DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd, Tarjáni Városlakó Egyesület) polgármester az önkormányzat honlapján.
    Szekszárdon is bezárnak hétfőtől az óvodák, bölcsődék – közölte az önkormányzat vasárnap az MTI-vel. Ács Rezső (Fidesz-KDNP) polgármester arra kérte a szülőket, biztosítsák a gyermekek felügyeletét, de indokolt esetben valamennyi intézmény kiscsoportos elhelyezést biztosít. Az iskolai étkeztetés az önkormányzat feladata, a diákok egyelőre ételhordókban vihetik el az ebédet, később egyedileg csomagolt egytálételeket készítenek számukra.
    Szombathely összes önkormányzati kézben lévő óvodájában és bölcsődéjében ügyeleti rendben fogadják hétfőn a gyerekeket – közölte a polgármesteri hivatal az MTI-vel. Az intézményekben felmérik, hány gyerek fogja ügyeleti ellátás keretében igénybe venni a napközbeni ellátást. A közlemény szerint azok a bölcsődei és óvodai alkalmazottak, akiknek a munkavégzése a rendkívüli szünet alatt nem szükséges, fizetett távollétre jogosultak.
    Korábban a megyei jogú városok közül Hódmezővásárhely, Kaposvár, Nagykanizsa, Nyíregyháza, Pécs, Sopron, Székesfehérvár, Veszprém és Zalaegerszeg önkormányzata tudatta, hogy bezárják a bölcsődéket, óvodákat.