A magyarok normális és békés Európát akarnak, ahol biztonságban otthon érezhetik magukat – mondta Hölvényi György EP-képviselő szombaton Nagyenyeden, ahol Kelemen Hunorral, a Romániai Magyar Demokrata Szöveteség (RMDSZ) elnökével együtt vett részt választási pódiumbeszélgetésen.

A Nincs mese címmel rendezett fórum előtt a magyar közmédiának nyilatkozva a kereszténydemokrata politikus kifejtette: a választási kampányban világossá kell tenni, hogy a magyarok az anyaországban és Erdélyben nem érdekeltek a háborúban, békét, békességet akarnak.
A KDNP alelnöke szerint két évtizedes tagság után most már ideje, hogy Kelet-Közép-Európa is megfelelő befolyást tudjon gyakorolni az Európai Unióban és véget kell vetni a kettős mércének a régi és új tagállomok között. Úgy értékelt: mindezek eléréséhez fontos az összefogás, a magyar érdek képviselete az Európai Parlamentben (EP).
Hölvényi György kifejezte reményét, hogy a választások révén a békepárti erők kerülnek nagy számban az EP-be, és ott a valóban fontos kérdések kerülnek napirendre.
„Szeretném azt, hogy a családról, Európában a családok szerepéről, az európai kultúráról mint megtartó erőről (…) tudunk beszélni”, és nem kitalált álmokról „kell majd döntenünk”, hanem valóban, ami az embereket érdekli, ami ott foglalkoztatja, és „ez a dolgunk” – fogalmazott a kereszténydemokrata EP-képviselő.
Úgy értékelt, az egész választási kampány arról szól, hogy a magyarok normális Európát akarnak, olyan Európát, ahol a partiumi, erdélyi, székelyföldi, magyarországi polgárok otthon érzik magukat.
Kelemen Hunor elmondta, kampánykörútja során azt tapasztalta, hogy az emberek nagy többsége elégedetlen az Európa Bizottsággal, a polgárok a „bürokratáktól kérik vissza az Európai Uniót”. A gazdák, kisvállalkozók a versenyképességükhöz szükséges támogatásokat hiányolják és változásokat sürgetnek.
Az emberekben van egy erős szorongás a háború miatt, és békét akarnak. Az erdélyi magyarok ezen felül az őshonos kisebbségek jogvédelmét, a kettős mérce felszámolását is sürgetik – sorolta.
Az RMDSZ elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy Romániában a június 9-i választásokon magas részvétel várható. Az erdélyi magyarok európai képviselete ezért szerinte most azon múlik: megértik-e, hogy nemcsak saját magukért, hanem az egész közösségükért is felelősek, voksuk nem magánügy.
„Felelősek vagyunk a Kárpát-medencei magyar közösségért, a magyar nemzetért is, és azt a tábort kell erősítenünk, amely a változást akarja. Tehát a közös felelősség és a személyes felelősség találkozása elvezethet, és el kell vezessen oda, hogy a magas részvétel biztosítva legyen. Mi nem maradhatunk a románok alatt részvételben, nem lehetünk kevesebbek, mint a román választók!” – hangoztatta az RMDSZ elnöke.