A haderő-fejlesztésnek szüksége van a legmagasabb tudományos körök támogatására – emelte ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter csütörtökön, Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémián.

A miniszter és Freund Tamás, az MTA elnöke csütörtökön írta alá a Honvédelmi Minisztérium és az MTA közötti együttműködésről szóló megállapodást.
Szalay-Bobrovniczky Kristóf az aláírást követően hangsúlyozta: a veszélyek korában szükség van a haderő fejlesztésére, a társadalom ellenállóképességének megerősítésére, de ezt a fejlődő és átalakuló hadsereg esetében csak a legmagasabb tudományos körök támogatásával tudják megtenni.
Kiemelte: az MTA a leghitelesebb közintézmény, és még a Magyar Honvédségnél is régebbi jogfolytonos múltra tekinthet vissza. Emlékeztetett rá: a kapcsolat és az együttműködés az MTA-val régi gyökerű, még az 1880-as években indult, amikor megalakult a hadtudományi társaság. Hozzátette: onnan kezdve számos katona volt a tudományos akadémia tagja, de nevük mára feledésbe merült, és mostanában kevesebb az egyenruhás a legmagasabb tudományos körökben, de jelezte, örülne, ha ez megváltozna.
Hozzátette: a most aláírt együttműködési megállapodás nem a 2007-ben született formális újrakötése, hanem mély, tartalmi újragondolása. Mint mondta, az MTA minden szekciójában vannak olyan kérdések, ahol azonnali és közvetlen hatása lesz az együttműködésnek, példaként említette az oktatás, nevelést, védelemipart, AI-t, kiberbiztonságot.
Kiemelte: erős, magabiztos, jól felfegyverzett, high-tech haderőt építenek, ehhez pedig nagy szükség van a tudomány támogatására.
Freund Tamás, az MTA elnöke arról beszélt: korunkban a tudomány és technika szerepe meghatározó jelentőségű a társadalom, gazdaság és állam működésében. Hozzátette: ez valamennyi kormányzati szakpolitikára érvényes, de különösen az a honvédelem és biztonságpolitika tekintetében.
Felhívta a figyelmet arra: az objektív és elfogulatlan tudományos információ értékelése a politikai döntésekben nélkülözhetetlen. Mint mondta, az akadémia maga választotta küldetése és törvényben foglalt közfeladata a tudományos tanácsadás a kormány és az országgyűlés részére.
Kiemelte: meggyőződése szerint a döntéshozót jelentősen segítheti, erősítheti, ha számíthat az akadémia politikai kompetenciát és mozgásteret nem befolyásoló, objektív és hiteles szakértői hozzájárulására. A döntések legitimitásának és hitelességének erősítése is fontos cél, amiben a társadalomban leghitelesebbnek tartott akadémia sokat segíthet – jegyezte meg,
Freund Tamás arról is beszélt, olyan korban élünk, amikor nemzeti sorskérdés a hazai szellemi, tudományos erőforrások és a tudományos eredmények nemzeti érdekeknek megfelelő hasznosulása. Mint mondta, a kutatásoknak, fejlesztéseknek, az ország lakosságán és az ország fejlődésén túl szolgálnia kell a biztonság garantálását, a honvédelem erősítését. Megjegyezte: meggyőződése szerint ez a HM és az akadémia közötti, kölcsönös bizalmon alapuló együttműködéssel rövid időn belül elérhető, hosszú távon biztosítható.
Szavai szerint a honvédelemhez kapcsolódó tudományos kérdések, témák, feladatok olyan sokrétűek, hogy előbb-utóbb az MTA mind a 11 tudományos osztálya bevonódhat az együttműködésbe.