A magyar hadiipari termékek exportjának fontosságát hangsúlyozta a honvédelmi miniszter a Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) által szervezett partnervállalati találkozón csütörtökön Budapesten.

Magyarország időben, a 2010-es évek elején felismerte, hogy újra kell építeni az ország védelmi képességeit, és el kell indítani a komplett haderőfejlesztést – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf.
A stratégiai építés jelenlegi fázisában az előttünk álló feladat az, hogy a Magyarországon gyártott hadi ipari termékeket az exportpiacokra is eljuttassuk – tette hozzá.
A magyar gazdaság teljesítőképessége 2015-ben jutott el arra a pontra, hogy megkezdődhetett a korábbi kormányok által elodázott komoly haderőfejlesztés, amely a szárazföldi és a légierő eszközeinek komplett cseréjét is magába foglalta. Akkor még a jelenleginél kisebb védelmi ipari kapacitásokra támaszkodva, elfogadható árakon és szállítási határidőkkel kötöttünk szerződéseket, és ennek előnyeit most élvezhetjük – mondta.
„Magyarország nagy lehetőség előtt áll, az elindított és mára komoly lendülettel zajló haderőfejlesztés a hazai tulajdonú védelmi iparra épül, de nem elégedhetünk meg azzal, hogy ez csak a magyar honvédség igényeit elégítse ki. A célunk, hogy egy komoly exportképességgel rendelkező iparágát építsünk fel” – fogalmazott a miniszter.
Azt mondta, a semmiből indult el egy államilag is finanszírozott védelmi ipari komplexum kiépítése a legnagyobb nemzetközi hadipari vállalatokkal. Az elmúlt években zöldmezős beruházás keretében sorra jötték létre a gyártóbázisok: Zalaegerszegen a Rheinmetallal közösen Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművek készülnek, az Airbus Gyulán hozott létre gyárat helikopter-alkatrész gyártására, Kiskunfélegyházán lőszergyár jött létre.
Szalay-Bobrovniczky Kristóf hangsúlyozta: ezek a gyártási kapacitások a magyar honvédség igényeit meghaladó szintre méretezettek, ezért fontos, hogy az exportpiacokat is elérjék. Hozzáfűzte: Magyarországnak vissza kell építeni azt a képességét, hogy az itthon legyártott hadiipari termékeket a nemzetközi piacokon értékesítse, mert e nélkül gyakorlatilag „féllábú” lenne a védelmi iparfejlesztés. Véleménye szerint ez több éves építkezési folyamat lesz, de hangsúlyozta, el kell oda jutni, hogy a Magyar Védelmi Exportügynökségbe tömörült cégek, valamint a részben állami tulajdonban lévő hadiipari vállalatok termékei a külpiacokra is eljussanak.