Növelni kell az európai fegyveripar kapacitását, és a kontinens védelmében fel kell készülni a legrosszabb forgatókönyvekre is – szögezte le egybehangzóan Donald Tusk lengyel és Petteri Orpo finn miniszterelnök a kétoldalú tárgyalásaikat követő közös varsói sajtóértekezleten pénteken.

Orpo elmondta: egyetértettek abban, hogy szükség van erős európai védelmi rendszerre, valamint a lőszergyártás növelésére is.
„Amíg csak lehetséges, támogatni kell Ukrajnát” – hangsúlyozta a finn kormányfő, hozzátéve: Vlagyimir Putyin orosz elnök céljai nem változtak meg, ezért az európaiaknak nagyobb felelősséget kell vállalniuk saját biztonságukért.
„Azt hiszem, mi mint Oroszországhoz közel fekvő országok, pontosan tudjuk ezt” – jegyezte meg Orpo.
Tusk elmondta: a két ország szükségesnek látja a védelmi ipar kapacitásának bővítését. Ezen a területen egész Európának növelnie kell a kiadásokat és erőfeszítéseket – tette hozzá.
„Radikális növelésről beszélünk” – húzta alá a lengyel kormányfő. Úgy ítélte meg, hogy Európának, ezen belül Finnországnak és Lengyelországnak „a legrosszabb forgatókönyvekre kell felkészülnie”.
Tusk elmondása szerint a tárgyalások napirendjén szerepelt az európai menedékjogi rendszer „szükséges reformja” is . „A jelenlegi szabályozás nem ad választ azokra a fenyegetésekre, amelyeket Oroszország és Fehéroroszország politikája teremtett e téren” – fogalmazott.
A fenyegetések miatt csökkentek az idegenforgalmi bevételek Lengyelország és Finnország érintett határ menti térségeiben, és ezek a veszteségek közös, megoldandó problémát jelentenek – mondta Tusk. Bejelentette: Varsó és Helsinki együtt fog működni annak érdekében, hogy az Európai Unió forrásokat különítsen el az érintett határ menti régiók támogatására.
Lengyelország tovább erősíti a fehérorosz határon 2022-ben a migrációs nyomás miatt létesített, riasztórendszerrel felszerelt acélfalat, és Finnországgal, valamint a három balti országgal, Észtországgal, Lettországgal és Litvániával együtt összehangolja a határvédelmét – folytatta. „Nem lehetnek gyenge láncszemek” – fogalmazott Tusk.
A lengyel kormányfő bejelentette: Varsó és Helsinki a polgári védelem terén is együtt fog működni, mivel a varsói kormány e téren korszerűsítésre törekszik. Orpo elmondta: kész támogatni Lengyelországot, hiszen Finnország jól felkészült ezen a téren, tekintve, hogy átfogó polgári védelmi rendszert épített ki.