Jól teljesített a Tesco a karácsonyi körüli időszakban. A legnagyobb brit kiskereskedelmi hálózat csütörtökön Londonban ismertetett előzetes eredményjelentésében biztatónak nevezte közép-európai hálózatának teljesítményét is.

A Londoni Értéktőzsdén (LSE) közzétett időközi jelentés szerint a nagy-britanniai, az írországi és a közép-európai Tesco-érdekeltségek azonos eladótérre számolt csoportszintű értékesítése a január 6-án zárult 19 hétben 7,5 százalékkal emelkedett éves összevetésben.
A 19 hetes vizsgált időszak átlagán belül a 2023-2024-es üzleti év november 25-én véget ért harmadik negyedében a forgalom 6,6 százalékkal, a január 6-án zárult további hat hétben 6 százalékkal nőtt.
A nagy-britanniai forgalom a harmadik üzleti negyedévben 7,9 százalékkal emelkedett.
A csütörtöki előzetes beszámoló szerint a Tesco közép-európai üzlethálózatának teljesítménye „a változatlanul kihívásokkal teli környezetben is” biztató, mivel „a fogyasztók reagálnak a folytatódó, értékteremtő beruházásokra”, elsősorban a klubkártyás forgalom árakcióira több mint ötszáz sajátmárkás termékcsoport esetében.
Ken Murphy, a Tesco vezérigazgatója a jelentéshez fűzött nyilatkozatában kiemelte, hogy az üzlethálózat a vizsgált időszakban csaknem 2700 termék árát csökkentette, és ezzel megerősítette pozícióját Nagy-Britannia legolcsóbb élelmiszer-kiskereskedelmi hálózataként.
A közép-európai Tesco-üzletek értékesítési forgalma az üzleti év harmadik negyedében 1,4 százalékkal csökkent ugyan, de a karácsonyi időszakot is magában foglaló, január 6-án zárult hat hétben 1,6 százalékkal nőtt.
A teljes cégcsoport forgalma a harmadik üzleti negyedévben és a január 6-án véget ért további hat hétben 23,44 milliárd font (több mint 10 300 milliárd forint) volt, változatlan árfolyammal számolva 7,2 százalékkal magasabb, mint az egy évvel korábbi azonos időszakban.
A közép-európai forgalom a vizsgált 19 hétben 1,65 milliárd fontnak felelt meg; ez 0,2 százalékos éves emelkedés változatlan árfolyamon mérve.
A Tesco csütörtöki köztes beszámolója szerint a kínálat fejlesztését célzó, folytatódó beruházások a vártnál jobb kereskedelmi teljesítményt eredményeztek, és ennek alapján a cég javította a teljes idei üzleti év eredményére szóló piaci útmutatását.
A vállalatcsoport közölte: az üzleti év egészére 2,75 milliárd font (1210 milliárd forint) körüli kiigazított működési szintű nyereségre számít az eddigi útmutatásában megjelölt 2,6-2,7 milliárd fontos célsáv helyett.
A Tesco részvénye a csütörtöki kereskedésben fél százalékos süllyedéssel 2,95 font környékén mozgott a Londoni Értéktőzsdén.