Részvétét és együttérzését fejezte ki a Japánban történt földrengés miatt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Kamikava Jóko japán külügyminiszternek.

Az MTI-hez is eljuttatott levélben Szijjártó Péter úgy fogalmaz: nagy fájdalommal értesült a Japánt sújtó pusztító földrengésről.
„Engedje meg, hogy a hatalmas veszteség e tragikus pillanataiban kifejezzem legmélyebb részvétemet és őszinte együttérzésemet önnek és Japán népének. Bízunk benne, hogy újjáépítési erőfeszítéseik sikeresek lesznek és az élet hamarosan visszatérhet a normális kerékvágásba” – írta a külgazdasági és külügyminiszter.
Szijjártó Péter hozzátette: „gondolataink és imáink az áldozatokkal és családjaikkal vannak ebben a nehéz időszakban”.
Csütörtökre 78-ra emelkedett a halálos áldozatok száma és 50 eltűntet még keresnek a Japán középső részén fekvő Isikava prefektúrában, amelyet újév napján 7,6-os erősségű földrengés rázott meg. A japán kormány adatai szerint legalább 200 épület dőlt össze vagy rongálódott meg a földrengésben. Az újév napján bekövetkezett nagy erejű földrengés központja a Noto-félszigeten, Vadzsimától 30 kilométerre volt. A kikötővárost hétfőn a rengést követően 1,2 méter magas hullámokkal érkező cunami is elérte.