Díjkedvezmények is ösztönzik az ipari zöldenergia-tárolók telepítését – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) szombaton az MTI-vel.

A közleményben azt írták, a zöldenergia a magyar gazdaság jövője, és a korszerű, tiszta technológiák alkalmazása erősíti a magyar gazdaság versenyképességét, Magyarország energiaszuverenitását.
A környezetkímélő módon megtermelt energia helyi felhasználása hozzájárul a klímacélok eléréséhez, tehermentesíti az áramhálózatot – tették hozzá.
A tárolási megoldások térnyerését mindezekért a kormány lakossági és vállalati támogatási programmal, az ipari energiatárolók számára biztosított kedvezményes rendszerhasználati és csatlakozási díjakkal is előmozdítja – hangsúlyozták.
Úgy folytatták, hogy a magyar családokat a januárban induló Napenergia Plusz Program segíti a zöldenergia termelésében, tárolásában és felhasználásában.
A 75 milliárd forintos keretösszegű kiírás modern napelemes rendszerek és energiatárolók együttes telepítéséhez nyújt állami hozzájárulást – tették hozzá, azzal együtt, hogy az elnyerhető pályázati forrás a háztartások kiadásainak mintegy kétharmadát fedezheti.
A bruttó elszámolásba kerülő családok a nappal megtermelt zöldenergiát este vagy hajnalban használhatják fel például világításra, mosógép üzemeltetésére, vízmelegítésre – írták.
Közölték azt is, hogy a vállalkozások a 62 milliárd forintos, úgynevezett Metároló Programban kaphatnak vissza nem térítendő beruházási támogatást és bevételkompenzációt energiatárolók létesítésére és legalább tízéves üzemben tartására.
A gazdasági társaságok támogatási kérelmeiket a palyazat.gov.hu oldalon elérhető online felületen nyújthatják be jövő január 15. és február 5. között.
A beérkező pályázatokat a várható műszaki élettartam alapján három ablakban bírálják el. A nyerteseket a legkisebb költség elve, a legalacsonyabb bevételkompenzációs igény alapján választják ki – olvasható a közleményben.
Hozzáfűzték: a támogatott ipari létesítmények a tervezett ütemezés szerint legkésőbb 2026 április végéig kiépülnek.
Az új zöldenergia-tárolókkal több mint hússzorosára nő a jelenleg összesen mintegy 20 megawattos hazai kapacitás – emelték ki.
A pályázati forráson túl díjkedvezmények is megkönnyítik a vállalatok számára a zöldenergia tárolásához szükséges fejlesztéseket: a létesítmények üzemeltetői 2026-ig mentesülnek a rendszerhasználati díj átviteli díjrészének megfizetése alól, ami kilowattóránként közel 10 forintos megtakarítást jelent – írták.
A csatlakozási díjai is megfeleződnek azoknak az ipari beruházóknak, akik új tárolójuk csatlakozási igényét a november végén indult második közzétételi eljárásban jelzik.
A díjkedvezmények akár a Metároló Programban biztosított pályázati támogatással is kombinálhatók – közölte az EM.
A közlemény szerint a kormány azon dolgozik, hogy Magyarország a lakásokban, a gépkocsikban és az ipartelepeken egyaránt élen járjon a zöldenergia tárolásában.
Az új technológiai korszakban azok az országok válhatnak zöldipari központtá, amelyek korszerű eszközökkel képesek saját célra megtermelni és későbbi felhasználásra eltárolni a tiszta, karbonmentes energiát.
A zöldenergia további térnyerése a felszabaduló szén-dioxid kvóták értékesítésével növelheti a költségvetés bevételeit is.
Az EM folyamatosan keresi a korszerű tárolási megoldások széles körű meghonosításának újabb lehetőségeit – áll a közleményben.