A nemzeti konzultáció az eddig elért eredmények megvédése miatt fontos – jelentette ki a miniszterelnök politikai igazgatója csütörtökön a Fejér vármegyei Martonvásáron, a témában tartott lakossági fórum előtti sajtótájékoztatón.

Orbán Balázs kulcsfontosságúnak nevezte a „szuverenitási konzultációt”, mert mint fogalmazott, ha „meg akarjuk őrizni Magyarország békéjét, biztonságát, gazdasági fejlődését, akkor a szuverenitásunk iránti támadásokat el kell hárítani”.
A politikai igazgató szerint ehhez a kormánynak minden eszköz a rendelkezésére áll, egy dologra van még szüksége, hogy bizonyítani tudja, a népakarat mögötte áll, a magyar emberek ugyanazt gondolják, amit Magyarország kormánya. „Amennyiben demokratikus felhatalmazás áll ellen ezeknek a szuverenitást korlátozó törekvéseknek”, akkor a következő hónapokban sikerül kivédeni a brüsszeli politikai vezetés ezirányú törekvését – fűzte hozzá.
Orbán Balázs rámutatott arra, hogy az elmúlt másfél évben az orosz-ukrán háború miatti elhibázott brüsszeli szankciók következményeit egész Európa nyögi, Magyarország viszont megfeszített teljesítményének köszönhetően ebben a nehéz helyzetben is talpon tudott maradni. Az idén megvédték a családokat, a munkahelyeket, a rezsicsökkentést, a nyugdíjakat. Emellett sikerült a mindenkinek gondot okozó inflációt is leszorítani, jövőre pedig újabb komoly növekedésre van kilátás.
A politikai igazgató úgy vélte, ehhez csak arra van szükség, hogy a kormány tegye a dolgát és legyen szuverenitása, vagyis önrendelkezése és akkor a magyar emberek megint egyre jobban tudnak élni.
Orbán Balázs hangsúlyozta, hogy ez az önrendelkezési képesség Brüsszel elhibázott politikájának következményében és a brüsszeli rossz vezetés miatt folyamatos támadás alatt áll. Támadás alatt van hazánk migrációs álláspontja, a gyermekvédelmi törvény, a kamatstop és a rezsicsökkentés, miközben Brüsszel a magyaroknak járó uniós forrásokat is politikai zsarolási okokból visszatartja, és azt kéri, hogy hazánk küldjön több költségvetési forrást Ukrajna számára, sőt támogassa Ukrajna felvételét az Európai Unióba.
Kiemelte, hogy ezeket a támadásokat ki akarják védeni és meg akarják őrizni azokat az eredményeket, amiket eddig elértek, ahhoz pedig „minél több, egy irányba mutató véleményt kell felsorakoztatni”, így nyilvánvalóbb lesz mindenki számára, hogy Magyarország szuverenitása nem eladó.
Tessely Zoltán (Fidesz) a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy Európában bárhová tekintenek, több fronton támadás alatt áll az ország szuverenitása, például a migrációs kérdésekben, a törvénykezési folyamatok befolyásolása terén, vagy egyes politikai közösségek anyagi támogatása révén, amivel idegen hatalmak kívánják irányítani az országot. Ezt szeretnék személyesen is elmondani az embereknek – tette hozzá.