Az emberi méltóság olyan egyetemes érték, amely sérthetetlen és megmásíthatatlan – hangsúlyozta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja alkalmából tartott konferencián pénteken Budapesten.

Hornung Ágnes közölte: az emberi méltóság „egyenlő és abszolút mindenkiben, származástól, nemtől, képességtől függetlenül”. A kapcsolati erőszak és az emberkereskedelem pedig szemben áll mindazzal, amit a méltóság jelképez – tette hozzá.
Kiemelte, hogy Magyarországon 2010 óta a családok megkülönböztetett figyelemben részesülnek. A krízisközpontok és titkos menedékházak férőhelyeinek száma a háromszorosára nőtt. Új ellátási formaként létrehoztak olyan ambulanciákat, amelyek feladata a kapcsolati erőszak korai fázisában történő segítségnyújtás – ismertette, megjegyezve: jelenleg 7 ilyen ambulancia működik.
Az államtitkár beszélt arról, hogy kiemelt szempont a rendőrök felkészítése és érzékenyítése is, mivel „ők azok, akik elsőkézből, éles helyzetben találkoznak a bántalmazással, az emberkereskedelem áldozataival, a prostitúcióval”. Egyúttal ők jelentik a menekülés lehetőségét az áldozatok számára.
„A kapcsolati erőszakban sosem az áldozat, hanem mindig az elkövető a felelős” – jelentette ki Hornung Ágnes, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy az áldozati létből való kilépés nem egyszerű feladat, de „minden egyes kilépési kísérlet egy új esély.”
„Mindig ott van annak a lehetősége, hogy az áldozat mer nagyot lépni, tud még bátrabb és még erősebb lenni. Meg tudja mindezt tenni, mert elhiszi, hogy képes rá, és tudja, hogy van segítsége” – fogalmazott.
Beneda Attila, a KIM családügyekért felelős helyettes államtitkára azt hangsúlyozta, hogy az ember jogai mindig csak addig terjednek, ameddig azzal valaki másnak jogsérelmet nem okoz.
Hozzátette: „a sokféle jog közé nem tartozik bele, hogy a szabadságunkról lemondjunk. Nem létezhet olyan, hogy rabszolgává tegyük magunkat” – fogalmazott.
A helyettes államtitkár rámutatott arra, hogy a kapcsolati erőszak sosem „derült égből villámcsapás”, hanem mindig fokozatosan, a határok kitolódásával alakul. Mint mondta, „nagy felelősségünk van abban, hogy az áldozatokat ráébresszük arra, mi az a határ, ahonnan már nem szabad tovább engedni”.
Kitért arra, hogy a kormány sokat tett az áldozatok megsegítése érdekében, és ezt a munkát a továbbiakban is folytatják: célként tűzték ki, hogy minden vármegyében és a fővárosban is működjenek krízisközpontok.
Anonim, online tanácsadást is létrehoznak azok számára, akik nem állnak készen arra, hogy kiszakadjanak a bántalmazó, mérgező közegből – tette hozzá a helyettes államtitkár, aki emlékeztetett arra is, hogy a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapját 1999. november 25. óta ünneplik.
A rendezvényen Hornung Ágnes és Beneda Attila átadták az Emberi Méltóság Védelméért Díjat. Az elismerést nyolc olyan segítő vehette át, aki hosszú ideje kiemelkedő szereplője a kapcsolati erőszak, az emberkereskedelem és a prostitúció elleni küzdelemnek.