A legutóbbi mért havi adatok alapján már nőttek a reálbérek Magyarországon, az emelkedést segítette, hogy a kormány az ígért év vége helyett már októberre egyszámjegyűre szorította le az inflációt – mondta György László kormánybiztos az M1 aktuális csatornán pénteken.

A kormánybiztos felidézte: a reálbérek az elmúlt egy évben csökkentek, ami azért volt szokatlan, mert az ezt megelőző 12 évben folyamatosan azt tapasztalhatták a munkavállalók, hogy egyre többet tudnak vásárolni a fizetésükből.
György László kifejtette, hogy a reálbérek növekedése azt eredményezheti, hogy a családok egyre többet vásárolnak majd, ami segíteni fogja a bruttó hazai termék (GDP) növekedését.
Az emelkedő minimálbérrel kapcsolatban felhívta a figyelmet: fontos eredmény, hogy ilyen gyorsan sikerült megállapodni, és a munkaadók beleegyeztek abba, hogy már december 1-jétől járjon a magasabb minimálbér és a garantált bérminimum.
György László a Kossuth rádió Jó reggel Magyarország! című műsorában kifejtette: sikerült előbb elérni az egyszámjegyű inflációt, a nemzetközi környezet nem annyira zavaros, mint tavaly ilyenkor, így van ambiciózusabb kamatcsökkenésre lehetőség, és ebben az esetben előbb tudna beindulni Magyarországon a gazdasági növekedés és a piaci alapú hitelezés.
A kormánybiztos felidézte: számítások szerint ebben az évben az államilag támogatott programok, hitelprogramok 1,6 százalékponttal járultak hozzá a növekedéshez. Mintegy 3000 milliárd forint került a gazdaságba a kormányzati gazdaságfejlesztési és gazdaságvédelmi intézkedések eredményeképpen.
Most már az a cél, hogy a piaci alapú hitelezés álljon helyre; szeretnék elérni, hogy a gazdaság növekedéséhez és a piaci alapú hitelezés beindulásához szükséges feltételek rendelkezésre álljanak – fogalmazott György László.