A kukorica 60 százalékát betakarították Zala vármegyében

A kukorica több mint 60 százalékát betakarították Zala vármegyében, a 15 500 hektáros területen 8,9 tonna volt a hektáronkénti átlaghozam – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) vármegyei elnöke az MTI-vel.

A termés idén az átlagosnál jobb minőségű, fuzáriumot, vagy bármely másfajta gombabetegséget elenyésző mennyiségben tapasztaltak – jelezte Sabján Krisztián.
Hozzátette: a tárolókapacitási gondokról szeptemberben felmérést végeztek, a visszajelzések alapján ez kevés gazdálkodót érintett.
A közel 8 ezer hektáron termelt napraforgó, valamint a 7 ezer hektáros szója betakarítása ősz elején befejeződött. Az olajos növényből átlagosan 2,89 tonna, szójából pedig 2,75 tonna termett hektáronként – ismertette a vármegyei elnök.
Kitért arra is, hogy a csapadékos időjárás miatt elhúzódott az őszi vetés. Az őszi búza – melynek tervezett vetésterülete csaknem 21 ezer hektár – 80 százalékát vetették el. A vetési szándék szerint őszi árpát 4,4 ezer hektáron termelnek, eddig 3,5 ezer hektáron került földbe a mag.
A káposztarepcét 9650 hektáron vetették el.
Az esőzések hátráltatják a szántóföldi munkákat, ugyanakkor a kikelő és fejlődő növényekre kedvező hatást gyakorolnak. Az állományok megfelelően fejlődnek, és az október végén elvetett táblák is „zöldülnek” – fogalmazott Sabján Krisztián.