Tanuszodát azért építünk, mert a gyermek az első – jelentette ki Menczer Tamás, a  Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára kedden Budakeszin, a Hargitay András Tanuszoda átadásán.

Menczer Tamás, aki Pest vármegye 2. számú választókerületének országgyűlési képviselője is, nagy ünnepnek nevezte a tanuszoda átadását Budakeszi és a Buda-környéki régió életében. Képviselőként feladata azt segíteni, hogy a Buda-környékiek élete a lehető legjobb, legkényelmesebb és legkomfortosabb legyen, és ebben a munkában az uszoda átadása jelentős lépés – tette hozzá.
Közölte, a tanuszoda felépítésére a kormány másfél milliárd forintot fordított.
Ígéretet kapott arra – mondta -, hogy jövő szeptemberben a tanuszoda bekerül az Úszó Nemzet Programba.
Az államtitkár kiemelte, hogy az uszodát egy roppant nehéz, válságokkal terhelt időszakban építették. Úgy fogalmazott: „ha béke lenne a szomszédunkban, akkor (…) száz- és ezermilliárd forintos az a nagyságrend, amellyel többet fordíthatnánk az ország fejlesztésére”, ezért van szükség békére, és ezért képviseli ezt a magyar kormány.
Lázár János építési és közlekedési miniszter az ünnepségen Orbán Viktor miniszterelnök megbízásából köszöntötte Budakeszi lakóit, és arról beszélt, 2011-ben hirdette meg az oktatási és egészségügyi kormányzat a mindennapos testnevelést, azzal a céllal, hogy egészségesebb legyen a következő generáció.
A most Budakeszin megnyílttal együtt eddig mintegy hatvan tanuszodát és mintegy kilencven tornatermet, tornacsarnokot adtak át Magyarországon az iskolai mozgás feltételeinek megteremtéséhez – ismertette a miniszter, hozzátéve, a programot folytatják, azt akarják, hogy minden járási, komolyabb lokális központban legyen tanuszoda, tornaterem, tornacsarnok.
Lázár János elmondta azt is, hogy a Hargitay András Tanuszoda fenntartását a kormány finanszírozza, és ez mintegy 90 millió forintnyi éves megtakarítást jelent Budakeszinek.
A miniszter beszélt az agglomerációs közlekedésről is. Célként határozta meg, hogy a következő években a Budapestet körbevevő teljes HÉV-hálózat újraépítésével, a Budapestnek nyújtott támogatás révén a tömegközlekedés modernizációjával, valamint az M1-es hatsávosításával, az M100-as megépítésével, az autópályákra és a fővárosba vezető utak javításával, buszsávok kiépítésével megkönnyítsék a régió életét.
Ez nagyon nagy adósságunk, és „bődületes” költségekről van szó – mondta Lázár János, ismertetve, hogy az M100-as Esztergomig 400 milliárd forintba kerülne, az M1-es hatsávosítása Győrig pedig 750 milliárdba.
A miniszter kijelentette: készen állnak arra, hogy Magyarország következő tízéves közút- és gyorsforgalmi út fejlesztési programját úgy valósítsák meg, hogy „az agglomeráció számára könnyebb és élhetőbb legyen a vidék”.
Győri Ottilia (Fidesz-KDNP), Budakeszi polgármestere felidézte, 2017-ben beszélt Orbán Viktornak arról, hogy a budakesziek nagy közös álma egy uszoda. „A közös álmunk most valóra vált, a közösségünk számára ez egy nagyon nagy nap. Számunkra rendkívüli dolog, ami most itt történik” – mondta.
Hargitay András olimpiai bronzérmes, háromszoros világ- és Európa-bajnok úszó nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy róla nevezték el az uszodát.
Az átadáson elhangzott, a tanuszoda építéséről 2020-ban döntött a kormány, a mintegy másfél milliárd forintos állami beruházáshoz a település önkormányzata biztosított építési telket.
Az uszoda rendelkezik egy 25×15 méter, 190 centiméter mély, hat pályasávos úszómedencével, valamint egy 10×6 méter, 80 centiméter mély kisebb tanmedencével.
Az akadálymentes uszodánál parkolót is kialakítottak.
Önkormányzati finanszírozással szaunák is működnek majd az épületben.
A közreadott sajtóanyag szerint a létesítmény egyaránt alkalmas az iskolai és óvodai úszásoktatásra, és az oktatási időn kívül a település lakosai, valamint a versenysportolók is igénybe vehetik az uszoda szolgáltatásait.
Az uszoda terheléses próbaüzeme szerdán kezdődik, a próbaüzem idején az előre egyeztetett csoportok mellett a lakosság is használhatja a létesítményt.