Nem utazik Jordániába az amerikai elnök – közölte a Fehér Ház washingtoni idő szerint kedd délután, miután Jordánia lemondta a Joe Biden részvételével tervezett regionális csúcstalálkozót a Gázai-övezet egyik kórházát érő rakétatámadás miatt.

Dina Kawar, Jordánia Egyesült Államokban akkreditált nagykövete megerősítette a találkozó törlését, amit azzal magyarázott, hogy ez nem a megfelelő pillanat a tanácskozásra.
Amerikai beszámolók szerint Ajman Safadi, Jordánia külügyminisztere helyi idő szerint szerda hajnalban az Al-Jazeera arab nyelvű adásának úgy fogalmazott, hogy „jelen pillanatban nincs értelme másnak, mint megállítani ezt a háborút”.
„Semmi haszonnal nem jár egy ilyen csúcstalálkozó jelenleg” – tette hozzá.
A Gázai-övezetben működő baptista kórházat érő rakétatámadásban palesztin közlés szerint 500 ember halt meg. A Hamász az izraeli hadsereget okolja, míg Izrael az Iszlám Dzsihád terrorszervezet elhibázott rakétatámadását okolja.
A Fehér Ház kedden jelentette be, hogy Joe Biden szerdára tervezett rövid közel-keleti látogatása során régiós vezetőkkel tárgyal Izraelben, valamint Jordániában. Az eredeti tervek szerint az amerikai elnök Ammánban Abdullah jordán királlyal és Abdel Fattáh asz-Sziszi egyiptomi elnökkel és Mahmud Abbásszal, a Palesztin Hatóság vezetőjével egyeztetett volna.
A palesztin vezető volt az első, aki bejelentette, nem vesz részt a találkozón, ezt követte a jordán visszalépés.