A civil lakosságot mindenütt és minden körülmények között védeni kell, a gázai kórház ellen kedden elkövetett támadás a helyzet drámai súlyosságára hívja fel a figyelmet – jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben, az izraeli-palesztin konfliktus nyomán kialakult helyzet miatt összehívott rendkívüli uniós csúcstalálkozót követően kedden.

Charles Michel a videókonferencia formájában tartott tanácskozást követően tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: bármilyen polgári infrastruktúra elleni támadás ellentmond a nemzetközi jog tiszteletben tartásának.
„A civilek elleni támadás nincs összhangban a nemzetközi joggal” – fogalmazott az uniós tagországok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke.
Hangsúlyozta: a közel-keleti helyzet az Európai Unió egységét és hiteles válaszait igényli. Közölte: szoros együttműködésre kell törekedni az izraeli hatóságokkal és minden érdekelt féllel a helyzet regionális elmérgesedésének megakadályozása és békéjének megteremtése érdekében.
„A huszonhét tagország a leghatározottabban elítéli a Hamász iszlamista terrorszervezet Izrael elleni támadását és leszögezik: Izraelnek joga van megvédenie magát minden agresszióval szemben a nemzetközi jog és a nemzetközi humanitárius jog betartása mellett” – fogalmazott.
Elmondta: a tagországok fontosnak tartják a humanitárius segítségnyújtás biztosítását minden rászoruló számára és a békefolyamat folytatását a kétállami megoldás elérése érdekében. Charles Michel végezetül fontosnak nevezte az uniós együttműködés megerősítését a biztonsági kockázatok és a feszültség csökkentése, a gyűlölet, a gyűlöletből elkövetett erőszak megelőzése, valamint az antiszemitizmus, az iszlamofóbia és a rasszizmus felszámolása érdekében.
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke – aki videókapcsolaton keresztül kapcsolódott a sajtótájékoztatóhoz – azt mondta, az Európai Unió a terroristák által elrabolt és fogva tartott túszok azonnali és feltétel nélkül szabadon bocsátására szólít fel.
Közölte, a Hamász terrorja rendkívüli szenvedést okoz az izraeli civileknek, ahogy a palesztin embereknek is. A Hamász nem azonos a palesztin emberekkel – mondta. Az Európai Unió szolidaritást vállal Izraellel és humanitárius segítséget nyújt a rászoruló palesztin lakosság számára – emelte ki.
Kijelentette: az Európai Bizottság biztosítja, hogy semmilyen uniós támogatás se juthasson terroristák kezébe. Támogatja továbbá Egyiptomot a területére érkező nagyszámú menekült befogadásában – hangoztatta.
Az uniónak és tagországoknak mindent meg kell tenniük a konfliktus regionális kiszélesedésének megelőzésére, a szélesebb régióban szított feszültség megszüntetésére és azért, hogy az arab országok és Izrael között megkezdett és gyümölcsöző béketárgyalások folytatódjanak – tette hozzá az Európai Bizottság elnöke.