Mark Regev izraeli miniszterelnöki tanácsadó szerint a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet Izrael elleni támadása a legsúlyosabb antiszemita indíttatású erőszakcselekmény a holokauszt óta.

Regev a BBC brit közszolgálati televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette: ezúttal nem a Hamász és Izrael ütésváltásainak újabb fordulójáról van szó.
Azóta, hogy a Hamász 16 évvel ezelőtt hatalomra került Gázában, „volt négy-öt alkalom”, amikor rakétákkal támadta Izraelt, Izrael pedig válaszolt ezekre a támadásokra.
„Most már nem itt tartunk. Ami október 7-én történt, a legnagyobb támadás, a legnagyobb gyilkosság, a legnagyobb antiszemita erőszakcselekedet volt 1945 óta, a holokauszt rettenetes évei óta” – fogalmazott Regev.
Hozzátette: a történtek drámai mértékben változtatták meg a helyzetet, ez már nem csak egy újabb forduló a Hamász és Izrael összecsapásaiban, hanem háború.
Izrael nem akarta ezt a háborút, a Hamász támadása meglepetésként érte, de Izrael megnyeri ezt a háborút, amely az általa szabott feltételekkel ér majd véget – mondta Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő tanácsadója.
Regev szerint a Hamász az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet módszereihez hasonló módon támad, amikor túszokat fejez le, holttesteket éget és babakocsiban ülő gyerekeket lő agyon.
Arra a kérdésre, hogy Izrael ki tudja-e szabadítani élve a Hamász által Gázába hurcolt túszokat – akiknek száma becslések szerint meghaladja a 120-at -, Mark Regev azt mondta: jóllehet reménykedik ebben, de erre nincs garancia.
Hozzátette ugyanakkor: Izrael felkutatja és megbünteti mindazokat, akik a túszoknak fizikai sérelmet okoznak, „akkor is, ha ez egy évbe, tíz évbe vagy huszonöt évbe telik”.
Arra a felvetésre, hogy hírek szerint Gázában már 2200 palesztin vesztette életét az izraeli csapásokban, Mark Regev azt mondta: ezt az adatot a Hamász ellenőrzése alatt álló gázai egészségügyi minisztérium tette közzé, és ez a tájékoztatás nem tesz különbséget a fegyveres és a civil áldozatok között.
Regev szerint Izrael célja nem a civil lakosság elleni hadviselés, hanem a Hamász katonai csapásmérő kapacitásának és politikai felépítményének megsemmisítése, az, hogy a konfliktus végén a Hamásznak ne legyen politikai és katonai ellenőrzése a Gázai övezet felett.
James Cleverly brit külügyminiszter a vasárnapi BBC-műsorban kijelentette: Izraelnek joga van az önvédelemhez, kötelezettsége ugyanakkor a polgári lakosság veszteségeinek „minimalizálása”.
Cleverly szerint ugyanakkor a Hamász a gázai civil lakosságot akarja emberi pajzsként maga előtt tartani az izraeli katonai műveletekkel szemben, ezért akadályozza a civilek távozását Gáza északi részéből.
„Izrael megpróbálja a civileket távol tartani a veszélyektől, a Hamász azonban éppen a civil lakosságot akarja e veszélyeknek kitenni – ez az alapvető különbség kettejük között” – fogalmazott a brit külügyminiszter.
Humza Yousaf skót miniszterelnök ugyanakkor a BBC-műsorban kijelentette, hogy a gázai palesztin lakosság többségének semmi köze a Hamászhoz, mégis kollektív büntetést kénytelen elszenvedni, és ez semmivel nem igazolható.
Yousaf palesztin feleségének édesapja és édesanyja Gázában rekedt a Hamász támadása után, és a skót kormányfő a vasárnapi BBC-interjúban elmondta: anyósa az izraeli blokád kezdete óta egyetlen tojást evett és néhány korty vizet ivott.
Yousaf feleségének szülei a Gázában élő családtagok meglátogatására utaztak az övezetbe, és a Hamász támadása óta nem tudják elhagyni a térséget.
A skót miniszterelnök a vasárnapi BBC-műsorban kijelentette: azonnali tűzszünetre, humanitárius folyosók kialakítására és az Egyiptomba vezető gázai határátkelő megnyitására van szükség a lakosság megsegítése végett.