Franciaország mindent megtesz azért, hogy a Hamász iszlamista palesztin szervezet által Izraelben elrabolt francia állampolgárságú túszok épen és egészségesen hazatérhessenek otthonaikba – jelentette ki Emmanuel Macron államfő csütörtök este ünnepélyes televíziós beszédében.

„A családokra gondolok ma este. Szeretném nekik elmondani, Franciaország az izraeli hatóságokkal és a partnereinkkel együtt mindent megtesz, hogy (a túszok) épen és egészségesen hazatérjenek otthonaikba” – ígérte meg a francia elnök, néhány órával azt követően, hogy az elrabolt franciák hozzátartozói a Tel-Avivból élőben közvetített sajtótájékoztatójukon személyesen Emmanuel Macrontól kérték, hogy próbálja meg kiszabadítani a túszokat.
A köztársasági elnök elmondta: 13-ra emelkedett a Hamász szombaton indított terrortámadásában meghalt franciák száma, s további 17 franciáról, köztük négy gyerekről nincs hír, őket feltételezhetően elrabolták.
Az államfő beszédével egy időben a francia terrorelhárítási ügyészség bejelentette: előzetes vizsgálatot indított terrorcselekménnyel összefüggésben elkövetett gyilkosság gyanúja miatt a Hamász izraeli támadásai miatt, amelyekben legalább 13 francia állampolgár életét vesztette. Vizsgálat indult Párizsban terrorcselekménnyel összefüggésben, bűnszövetkezetben elkövetett emberrablás miatt is a 17 eltűnt francia állampolgár ügyében.
A francia elnök a Hamász Izrael elleni támadását a „gyilkos vak gyűlölet” és „az abszolút kegyetlenség elszabadulásának” nevezte.
„Mi saját tapasztalatainkból tudjuk, hogy semmi sem igazolhatja a terrorizmust” – hangsúlyozta.
„A Hamász terrorista mozgalom, Izrael népének elpusztítását és halálát akarja” – tette hozzá a francia elnök, aki szerint „mindez egy terroristák által egy nemzet ellen indított háború”.
„Franciaország osztja Izrael gyászát” – mondta Emmanuel Macron, megerősítve, hogy a zsidó államnak joga van megvédenie magát. A francia elnök „erős és igazságos válaszra” kérte Izraelt, „célzott módon”, „a civil lakosság megóvásával”.
„Az egyetlen válasz a terrorizmusra, az egyetlen lehetséges, mindig erős és igazságos válasz, azért erős, mert igazságos” – mondta.
„Izraelnek joga van megvédenie önmagát a terrorcsoportok felszámolásával, amilyen a Hamász is, célzott akciókkal, de a civil lakosság megóvásával, mert ezt diktálja a demokrácia” – fogalmazott Emmanuel Macron.
A Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei múlt szombaton meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek a zsidó állam déli részébe, ahol több mint 1300 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, nagyjából 150 embert elraboltak, túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi minisztérium arról tájékoztatott, hogy az övezet ellen indított izraeli hadműveletek halálos áldozatainak száma már meghaladta az 1400-at, a sebesülteké pedig a 6000-et.