Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter hivatalában fogadta Dumitru Alaibát, Moldova miniszterelnök-helyettesét, egyben gazdaságfejlesztési és digitalizációs miniszterét – tájékoztatta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) közleményben az MTI-t csütörtökön.

A szaktárca ismertette: a felek a megbeszélésen áttekintették a nemzetközi gazdasági folyamatokat, valamint a két ország gazdasági kapcsolatait. Megállapították, hogy a háború okozta nehéz gazdasági helyzet mindkét országban jelentős inflációhoz és az energiaárak növekedéséhez vezetett.
Nagy Márton kiemelte, hogy Moldova hazánk 61. kereskedelmi partnere, az áruforgalom értéke megközelíti a 200 millió eurót. Hozzátette, hogy a külföldi befektetések bevonzása Magyarországnak és Moldovának is egyaránt prioritást jelent. Az FDI beáramlásban hazánk kiemelkedő teljesítményt nyújt, hiszen Magyarországra özönlik a külföldi tőke. Ennek oka, hogy a magyar gazdaság profittermelő képessége átlagon felüli. A munkahelyek megvédése, a beruházás és exportalapú gazdaság további erősítése érdekében fenn kell tartani a beruházások magas szintjét, továbbá segíteni szükséges a magyar tőke kifektetését.
A miniszterek megállapították, hogy a két ország gazdasági együttműködését mélyíteni és szélesíteni szükséges, elsősorban az információs és kommunikációs technológia, a feldolgozó és építőipar, a mezőgazdaság és élelmiszeripar, a vízgazdálkodási technológiák, a start-up és innovációs technológiák területein – olvasható a GFM közleményében.