A spanyolországi választásokon győztes konzervatív Néppárt megpróbál kormányt alakítani annak ellenére, hogy nem szerzett abszolút többséget a parlamentben – jelentette ki Alberto Núnez-Feijóo pártelnök hétfő hajnalban, miután köszönetet mondott támogatóinak a párt madridi székházánál.

A belvárosi épület előtt összegyűlt hatalmas tömeg spanyol zászlókat lengetve, üdvrivalgással, skandálással ünnepelte az eredményt, amellyel az eddigi legnagyobb ellenzéki erő 3 millió szavazattal növelte négy évvel ezelőtti támogatottságát és 47 mandátummal parlamenti képviseletét.
Alberto Núnez-Feijóo hangoztatta, a spanyolok szavazataikkal azt üzenték a pártoknak, hogy folytassanak párbeszédet. „A legtöbb szavazatott kapott párt jelöltjeként kötelességem megnyitni a párbeszédet, és megpróbálni kormányozni országunkat a választási eredményeknek megfelelően” – fogalmazott.
Hangsúlyozta: „senki se essen kísértésbe, hogy akadályozza ezt a folyamatot”, és a pártok közül külön nevesítette a Spanyol Szocialista Munkáspártot (PSOE).
Pedro Sánchez jelenlegi ügyvezető miniszterelnök, az 1,3 százalékos szavazatkülönbséggel második helyen végzett PSOE főtitkára szintén a spanyol fővárosban szólt szavazóihoz.”Sokkal többen vagyunk, akik azt akarják, hogy Spanyolország előre haladjon, mint azok, akik azt akarjk, hogy a PP és Vox által kijelölt visszafejlődés útján menjen” – mondta.
Véleménye szerint a szavazók döntése világos, „megbukott az a blokk, amely mindannak a haladásnak teljes hatályon kívül helyezését javasolta, amit elértünk az elmúlt négy évben”.
A politikus mindezzel arra utalt, hogy a két nagy jobboldali párt, a PP és a tőle magát jobbra pozicionáló VOX közösen sem rendelkezik a 350 fős parlament kormányzóképes többségét jelentő 176 mandátummal.
Santiago Abascal, a VOX elnöke nagyon rossz hírnek nevezte, hogy Pedro Sánchez még a választásokat elveszítve is akadályozhatja a PP kormányalakítását. Sőt, akár még kormányozhat is „a kommunizmus, a terrorizmus és a szeparatizmus támogatásával” –  tette hozzá a többi, parlamentbe jutott baloldali, baszk nacionalista és katalán függetlenségi pártra utalva.
Megismételte, hogy a mozgósítás visszafogása érdekében egyes sajtóorgánumok a kampány során manipuláltak, és a VOX démonizálására apelláltak.
Hangsúlyozta: továbbra is ellenállnak, és akár ellenzékben, akár egy megismételt parlamenti választásokon, de nem fognak csalódást okozni azoknak a szavazóknak, akik ismét a harmadik poltikai erővé tették a pártot.
Yolanda Díaz, a parlamentbe negyedikként bejutó, újonnan alakult, több baloldali pártot tömörítő Sumar elnöke arról beszélt a 31 mandátumos eredményt ünneplő szimpatizánsok előtt, hogy a választásokon a demokrácia nyert és megerősödött.
„Elértük, hogy jobbá tegyük az emberek életét” – fogalmazott.
Bejelentette: párbeszédet kezdeményez az ország minden „demokrata és progresszív” poltikai erejével azért, hogy biztosítsák Spanyolország kormányát.