Sanyargatással elkövetett embercsempészés miatt tartóztattak le a hétvégén egy román sofőrt, aki 24 illegális bevándorlót zsúfolt a kamionjába – tájékoztatta a Zala Vármegyei Főügyészség szóvivője hétfőn az MTI-t.

Jánky Judit közlése szerint a Zalaegerszegi Járási Ügyészség indítványozta a hétvégén annak a 39 éves román férfinak a letartóztatását, aki múlt csütörtökön kamionsofőrként 24 illegális bevándorlót próbált átcsempészni Magyarországról Szlovénia irányába.
A bangladesi és Srí Lanka-i migránsok Romániában, Arad környékén, egy erdős területen gyülekeztek az embercsempészek útmutatása alapján. A román rendszámú kamion érkezése után a jármű speciálisan átalakított rakterében rejtette el őket a gyanúsított, majd elindult velük Szlovénia felé.
A NAV munkatársai az M70-es autópálya csörnyeföldi pihenőjénél ellenőrizték a kamiont és sofőrjét, és felfedezték a gépjármű rakterében OSB-lapokból kialakított, szűk üregeket, ahol a migránsok megbújtak.
Gyötrelmet okozott az illegális bevándorlóknak, hogy kis területre zsúfolták be őket, kevés volt a levegő, megállás nélkül utaztak és ellátatlanul maradtak – írta a főügyészségi szóvivő.
A román sofőr ellen sanyargatással elkövetett embercsempészés megalapozott gyanúja miatt folyik eljárás.