Komolyan megterhelné a nagy fejlesztési bankokat és más szupranacionális intézményeket, köztük az EBRD-t Ukrajna velük szemben beálló esetleges törlesztési csődje – áll a Fitch Ratings csütörtökön Londonban ismertetett szektorelemzésében.

A nemzetközi hitelminősítő hangsúlyozza: a nyugati országok a többségi részvényesi tulajdonukban lévő nemzetközi fejlesztési bankokat használják Ukrajna pénzügyi támogatására. Ezek közé tartozik a feltörekvő európai gazdaságok átalakulásának finanszírozására 1991-ben életre hívott Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), az EU-tagállamok tulajdonában lévő Európai Beruházási Bank (EIB), valamint a Világbank-csoport nemzetközi hitelintézete, a Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bank (IBRD).
Mindemellett az Európai Unió is folyósított támogatást Ukrajnának makropénzügyi segítségnyújtási hitelkeretéből (MFA), valamint jórészt az EIB-n keresztül biztosított garanciavállalások formájában.
A Fitch kiemeli, hogy ezeket a szervezeteket a lehetséges legjobb, stabil kilátású „AAA” osztályzattal tartja nyilván.
A cég kimutatása szerint ezek a szupranacionális intézmények 2022 végéig 25 milliárd euró hitelt nyújtottak Ukrajnának.
Ez teljes kinnlevőség-állományuk 1-6 százaléka, és Ukrajna szuverén adósságállományának 24 százalékával egyenlő – áll a Fitch Ratings elemzésében.
A hitelminősítő szerint az Európai Unió Ukrajnával szembeni kitettsége a legnagyobb, és a leggyorsabban nőtt tavaly óta, az esetleges ukrán törlesztési csőd ugyanakkor az EBRD-re és az IBRD-re gyakorolná a legjelentősebb negatív besorolási hatást, tekintettel e két pénzintézet nettó kitettségére és egyéb adósságpiaci mérőszámaikra.
A Fitch Ratings megítélése szerint az ukrajnai kitettség az EBRD-re jelenti a legnagyobb kockázatot, mindenekelőtt azért, mert a londoni székhelyű bank 2,7 milliárd eurós ukrajnai kinnlevőség-állományának több mint a fele 2022 végén nem szuverén – vagyis zömmel kereskedelmi és szub-szuverén – felvevőkkel szembeni kitettség volt.
Az EBRD a múlt hónapban tartott éves közgyűlésén jelezte: várhatóan tőkeemelést kér az idén a részvényes országoktól ahhoz, hogy hozzájárulhasson a ukrajnai újjáépítés finanszírozásához.
A bank közölte: a háborús károk figyelembevételével készült legutóbbi becslés szerint az ukrajnai újjáépítés költsége elérheti a 411 milliárd dollárt.
A bank a 2022-2023-as időszakra legalább 3 milliárd euró folyósítását vállalta Ukrajna részére, és eddig 1,5 milliárd eurót hajtott fel nemzetközi donoroktól a kockázatok részleges fedezésére.
Az EBRD kormányzótestülete a májusi éves közgyűlésen elhangzott tájékoztatás szerint úgy tartja, hogy a befizetett tőkeállomány 3-5 milliárd eurós emelése lehetővé tenné a szükséges mértékű és jellegű támogatás nyújtását 2024-ben és azután, anélkül, hogy a továbbiakban is szükség lenne a rendszerszintű adományozói kockázatmegosztásra.
Ez lenne az EBRD harmadik részvényesi tőkejuttatása, illetve tőkeemelése a pénzintézet fennállása óta. A bankot a részvényes országok 10 millió ecu (European Currency Unit, az euró előtti közös európai elszámolási eszköz) tőkével alapították 1991-ben, ezt a tőkeállományt 1996-ban 20 milliárd ecu-re, majd 2010-ben, a globális pénzügyi válság nyomán 30 milliárd euróra emelték.