Az ukrajnai háború negatív kihatásai a közöttük lévő több ezer kilométernyi távolság ellenére a Maldív-szigeteken és Magyarországon is érezhetők, ezért a két ország a globális békepárti többséghez tartozik – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Maldív-szigeteki kollégájával, Abdulla Shahiddal közös sajtótájékoztatóján rámutatott, hogy diplomáciatörténeti eseményről van szó, minthogy most látogatott először hazánkba a dél-ázsiai ország külügyminisztere.
Aláhúzta: bár a két állam több ezer kilométerre található egymástól, két olyan kérdés is összeköti őket, amelyek abszolút meghatározók a jövő szempontjából.
„Az egyik az, hogy mindketten a béketáborhoz tartozunk” – szögezte le, rámutatva, hogy Magyarország és a Maldív-szigetek egyaránt szembesül a háború súlyos következményeivel az infláció, az élelmiszer- és az energiaárak elszabadulása nyomán.
„Egyetértünk abban, hogy ezt a háborút el kell ítélni, azonban ennek a konfliktusnak nincs megoldása a hadszíntéren. Mindketten békét akarunk, mert csak a béke képes arra, hogy emberéleteket tudjunk menteni, és egyetértünk abban is, hogy ennek a háborúnak nincsenek nyertesei, kizárólag vesztesei” – jelentette ki.
Szijjártó Péter kiemelte, hogy a másik kérdés, amelyben azonos a felek álláspontja, a környezetvédelem fontossága.
„Mindketten a környezetvédelem globális éllovasai vagyunk különböző okokból. Mindkét ország racionálisan, észszerűen, a józan ész talaján állva közelíti meg a környezetvédelem kérdését. Egyikünk számára sem ideológiai kérdés ez, nem fogadjuk el, hogy valaki politikai monopóliumot építsen a környezetvédelemből” – fogalmazott.
Majd hangsúlyozta, hogy az éghajlatváltozás elleni küzdelem teljességgel reménytelen a közlekedési szektor elektromos átállítása és a nukleáris energia nélkül. „Mi itt, Magyarországon mindkét szempont tekintetében, azt hiszem, hogy globálisan is éllovasként kivesszük a részünket” – mondta.
Erre példaként hozta fel, hogy hazánk a negyedik legnagyobb elektromos akkumulátorgyártó a világon, márpedig ma a közlekedési ágazat felelős a károsanyag-kibocsátás 14 százalékáért. Kitért ezt követően a paksi bővítésre is, amely 17 millió tonna szén-dioxid kibocsátását és 3-3,5 milliárd köbméter földgáz felhasználását teszi elkerülhetővé évente.
A miniszter emellett arról is beszámolt, hogy egyezség született, amelynek keretében magyar vízipari, hulladékgazdálkodási és energetikai vállalatok segítenek majd felvenni a harcot a klímaváltozás ellen a Maldív-szigeteken.
Továbbá közölte, hogy idén nyolcvan diák pályázott a Maldív-szigetekről magyarországi ösztöndíjakra, akik közül huszonöten kezdhetik meg majd a tanulmányainkat hazánkban.
Végezetül elmondta, hogy a kormány támogatja a vízummentességi egyezmény megkötését az Európai Unió és a Maldív-szigetek között, illetve a halászati export teljes körű vámmentességének megadását.
A felek a találkozón megállapodást írtak alá a diplomata, a hivatalos és a szolgálati útlevéllel rendelkező állampolgárok kölcsönös vízummentességéről.
Szijjártó Péter az Eve Power kínai elektromos akkumulátgyártó debreceni beruházásával kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva leszögezte, hogy a helyieknek semmi félnivalójuk nincsen, mivel minden hasonló projektnél a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak kell megfelelni.
„Én megértem az emberek jogos aggodalmát a saját otthonaik biztonságáért, ezért el kell mondani, el kell magyarázni mindenkinek világosan, hogy nincsen káros, nincsen negatív, nincsen környezetet sújtó hatása ezeknek a beruházásoknak” – jelentette ki.
„A probléma azokkal van, akik félrevezetik, kihasználják és politikai haszonlesésből felhasználják az ott lakó embereket ahelyett, hogy korrektül, nyugodtan és higgadtan elmondanák nekik, hogy miért nem káros az egészségükre, miért nem rejteget veszélyt egy ilyen beruházás” – tette hozzá.