Fontos, hogy az ukrajnai háború ügyében Európa egységes és szolidáris legyen Oroszországgal szemben – jelentette ki kedden Lengyelországban Angel Tilvar román védelmi miniszter.

Tilvar lengyel hivatali partnerével, Mariusz Blaszczak kormányfőhelyettessel, nemzetvédelmi miniszterrel az északkelet-lengyelországi Bemowo Piskie községben állomásozó nemzetközi NATO-zászlóaljhoz látogatott.
A zászlóaljnál szolgáló román légvédelmisekkel tartott találkozót követő sajtóértekezleten Tilvar elmondta: Blaszczakkal az ukrajnai háborúról, a térség biztonsági helyzetéről tárgyaltak. Utalt az ukrán menekülteknek nyújtott segítségre, és hangsúlyozta, hogy nagyon fontos az Oroszországgal szembeni európai egység és szolidaritás. Megerősítette: Románia az idei évtől a bruttó hazai termék 2,5 százalékát szánja védelmi kiadásokra.
Blaszczak kiemelte a NATO-n, az Európai Unión és a Bukaresti Kilencek nevű tömörülésen belüli védelmi együttműködés jelentőségét. Szólt a lengyel és a román hadsereg folyamatban lévő korszerűsítéséről, ami – mint mondta – lehetővé teszi a NATO keleti szárnyán elhelyezkedő államok erejének fejlesztését. “Ezzel mutatjuk meg a lehetséges agresszornak, hogy nem érdemes az észak-atlanti szövetséget megtámadni” – jelentette ki.
Ukrajna támogatását Blaszczak a térségbeli államok függetlensége szempontjából is fontosnak nevezte. “Tudatában vagyunk annak, hogy rossz dolog volna az orosz birodalom újjáépítése” – tette hozzá.
Lengyelországban 2017 óta állomásozik mintegy ezer fős amerikai, brit, horvát és román katonákból álló NATO-zászlóalj. A román kontingens mintegy 120 katonát tesz ki.