Módosításokat jelentett be egyes lengyel bankok minősítési mérőszámaira és Lengyelország makrogazdasági megítélésére kedden a Moody’s Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő a Londonban ismertetett lépéseket azzal indokolta, hogy a lengyel kormány az utóbbi hetekben a bankszektor működése szempontjából több kedvezőtlen intézkedést hozott.

A Moody’s a működési környezetet negatívan érintő kormányzati lépések közül kiemelte a helyi valutában kihelyezett jelzáloghitelek törlesztésére meghirdetett teljes körű moratóriumot, valamint azoknak a lakossági értékesítésre kibocsátott szuverén kötvényeknek a forgalmazását, amelyeknek kamata megegyezik a lengyel jegybank referenciarátájával.
A hitelminősítő szerint ezek az állampapírok így a bankok közvetlen riválisaivá váltak a betétesi tőkéért folytatott versengésben.
Mindemellett a bankoknak növelniük kellett befizetéseiket a bajba került adósok törlesztési támogatására létrehozott alapba – áll a Moody’s keddi elemzésében.
A Moody’s kiemelte, hogy a besorolási listáján szereplő legtöbb lengyel bank veszteségekről számolt be harmadik negyedévi eredményjelentéseiben a kormányzati intézkedések nyomán.
A hitelminősítő várakozása szerint ugyanezek az intézkedések a továbbiakban is terhelik a lengyel bankrendszer nyereségességi kilátásait és a befektetői hangulatot.
Mindezt egybevetve a Moody’s közölte, hogy az eddigi “mínusz előjelű erőteljes” (Strong-) szintről “plusz előjelű mérsékeltre” (Moderate+) szállította le a Lengyelországra megállapított makroprofil-minősítést.
A cég hangsúlyozza, hogy ez a mérőeszköz kulcsfontosságú az olyan rendszerszintű tényezők megítélésben, amelyekből következtetni lehet a bankcsődök esélyére.
A Moody’s emellett leminősítési felülvizsgálat alá vette az mBank SA – az eszközállomány alapján a negyedik legnagyobb lengyel pénzintézet – legtöbb osztályzatát a “P2” szintű rövid távú betéti besorolás kivételével, amelyet megerősített.
Ugyancsak leminősítési felülvizsgálatot jelentett be a hitelminősítő az mBank-csoporthoz tartozó Hipoteczny SA – a legnagyobb lengyel ingatlanpiaci jelzáloghitelező – legtöbb osztályzatára, de a “P-2” rövid távú betéti besorolást a Moody’s itt is megerősítette.