Szeptember 25-ig lehet még benyújtani az Útravaló ösztöndíj-pályázatokat, a program szociális rászorultság alapján a hátrányos helyzetű fiatalok teljesítményarányos támogatását szolgálja – hívta fel a figyelmet a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára kedden a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szendrőn.

Fülöp Attila a település Apáczai Csere János általános iskolájának ösztöndíjasaival találkozva kiemelte: a pályázati keret a 2022-2023-as tanévre 2,5 milliárd forint. Ebből mintegy 1 milliárd forint – szándékaik szerint – a pályázatok elbírálását követően még az idén decemberben eljut a kedvezményezett családokhoz – tette hozzá.
Az Útravaló ösztöndíjprogram jó példája annak, hogy „a felelős gondoskodáspolitika nem helyettesíteni szeretne, hanem a képességek fejlesztésére törekszik, és arra tesz esküt, hogy hal helyett hálót adva segítse a gondoskodásra szorulók előre jutását – fogalmazott az államtitkár.     Közlése szerint a jelenleg futó programban mintegy 10 ezer fiatal és mentor vesz részt. Mivel a támogatásra fordítható keret az új tanévben sem csökkent, várhatóan a résztvevők száma is hasonlóan alakul majd.
Szólt arról is, hogy a támogatást rászorultság alapján ítélik oda az iskolákkal karöltve pályázó hátrányos helyzetű, illetve védelembe vett gyermekeknek, fiataloknak. Az ösztöndíj összege viszont már a teljesítményen, azaz a kedvezményezettek tanulmányi eredményén múlik – jegyezte meg.
Fülöp Attila elmondta, hogy a rendelkezésre álló forrásra négy programpontban pályázhatnak az érintettek az általános iskola 7. osztályától egészen a diploma megszerzéséig.