A kistelepüléseken az életminőség javítását célozzák a vasútállomás fejlesztések is – jelentette ki a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos csütörtökön, a Fejér megyei Zichyújfaluban, ahol átadták a helyi vasútállomás felújított felvételi épületét.

A Miniszterelnökség – a Magyar Falu Program keretében – kétmilliárd forinttal támogatja a MÁV Zrt. vasútállomás fejlesztéseit, ebből bruttó 63 millió forintot fordítottak a zichyújfalui állomásépületre.
Gyopáros Alpár ünnepi beszédében emlékeztetett arra, hogy 2400 olyan magyarországi kistelepülés volt korábban, ahol évtizedekig folyamatosan csökkent a népesség, ezt pedig különböző intézkedésekkel igyekeztek megfordítani. A demográfiai fordulathoz az életminőség javítása kellett, elsősorban az alapszolgáltatások minőségének javítása, azok hiányának pótlása – tette hozzá.
A kormánybiztos ide sorolta a közösségi közlekedés fejlesztését is, hiszen a falvakban élők a helyben nem lévő szolgáltatások igénybevétele céljából bejárnak a városokba, vagyis nem kell elköltözniük, a jó minőségű tömegközlekedéssel ezeket könnyedén elérhetik.
Tessely Zoltán (Fidesz) a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy állami forrásokból tizenhárom kistelepülési vasútállomás felújítása és tizenegy zárt beálló építése valósulhat meg.
A Magyar falu programmal kapcsolatban kifejtette, hogy választókerületében mintegy nyolcmilliárd forintot nyert el az érintett harminc település, Zichyújfalu több mint 160 milliót többek között orvosi rendelő, belterületi utak, faluház és óvoda felújítására.
Pafféri Zoltán, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója közölte, hogy a felújítási programjukban harmadikként valósult meg az 1896-ban épített zichyújfalui állomásépület – eredeti tervek szerinti – rekonstrukciója. Fontosnak nevezte a lépést, mivel évente 30 ezer utazó fordul meg az állomáson, amivel a Székesfehérvár-Pusztaszabolcs vasútvonal legforgalmasabbja a kistelepülések között.
Megemlítette, hogy szintén a vasúti szolgáltatás jelentős javulását eredményezik a ma már óránként, ütemezetten járó vonatok, amelyek kiszámíthatóbbá teszik az utasok számára a közösségi közlekedést. Hozzátette: ez az utasszám emelkedésében is tetten érhető, mivel szeptember végére elérik a korábbi évek utaslétszámát Zichyújfalu állomáson.