Novák Katalin köztársasági elnök, a honvédség főparancsnoka kedden hivatalában fogadta Ruszin-Szendi Romuluszt, a Magyar Honvédség parancsnokát.

A mintegy egy órán át tartó megbeszélésük után a Sándor-palota Tükör-termében Ruszin-Szendi Romulusz a sajtónak elmondta: a honvédség főparancsnokának rendszeresen tud tájékoztatást adni arról, hogy pontosan milyen feladatokat végez a Magyar Honvédség. Egyebek mellett arról tájékoztatta az államfőt, miként dolgoznak a Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter által utasításba adott feladat megvalósításán: felgyorsítani a haderő készenlétének fokozását, mobilizálni a Magyar Honvédséget.
Megvitatták a Magyarországot érintő két konfliktusövezet helyzetét is; áttekintették az orosz-ukrán háború tapasztalatait, valamint a Nyugat-Balkán, kiemelten Koszovó biztonságának kérdéseit – tette hozzá.
Ruszin-Szendi Romulusz kiemelte: a honvédség főparancsnokát arról biztosította, a Magyar Honvédség állománya továbbra is azért dolgozik, hogy a magyar emberek biztonságban érezhessék magukat.
Kun Szabó István, a köztársasági elnök főhadsegédje azt mondta: Novák Katalin meghallgatta Ruszin-Szendi Romulusz jelentését, amelyet tudomásul vett és támogatásáról biztosította a honvédség parancsnokát.
A vezérőrnagy arról is beszámolt, hogy az államfő szeptember 13-án kétnapos látogatásra megy Koszovóba, ahol megtekinti a NATO KFOR-erőit és megbeszélést folytat a koszovói misszió magyar parancsnokával, Kajári Ferenccel.