A világ leggazdagabbjai összesen több mint 30 milliárd dollárt veszítettek az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed vezetője, Jerome Powell pénteki beszéde után – áll a Forbes honlapján.

A közel tíz percig tartó beszédben a Fed vezetője jelezte, hogy a jövőben további jelentősebb mértékben emelkedhetnek az amerikai kamatok az infláció megfékezése céljából. A piac a kamatemelések lassulására számított.
A Forbes szerint a világ leggazdagabb üzletembere, a Tesla vezérigazgatója, Elon Musk vagyona 5,4 milliárd dollárral 257,3 milliárd dollárra zuhant. Bernard Arnault, a világ vezető luxuscikk-gyártója, az LVMH fő tulajdonosa 4,5 milliárd dollárt veszített, vagyona 161,7 milliárd dollárra csökkent, míg az Amazon alapítója, Jeffrey Bezos vagyona 6,5 milliárd dollárral 155,3 milliárd dollárra zsugorodott.
A Google alapítói, Sergey Brin és Larry Page körülbelül 5 milliárd dollárt, Warren Buffett és Larry Ellison befektetők fejenként mintegy 3 milliárd dollárt, Bill Gates pedig több mint 2 milliárd dollárt veszített a Forbes számításai szerint.
Az indiai milliárdos és az Adani Group konszern tulajdonosa, Gautam Adani lett az egyetlen a világ tíz leggazdagabb emberének listáján, aki nem veszített pénzt pénteken, sőt a vagyona 1,6 milliárd dollárral 140,1 milliárd dollárra nőtt.
A Fed elnökének pénteki kijelentése nyomán komoly mínuszban zártak az amerikai tőzsdék. Így például a részvények szélesebb körét felölelő S&P500 index június közepe óta a legnagyobb veszteséggel, 3,37 százalékos mínuszban zárt, de 3,94 százalékos gyengüléssel fejezte be a hét utolsó kereskedési napját a technológiai részvények Nasdaq mutatója is. Az 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 3,03 százalékkal csökkent.