Amerikai gyártmányú HIMARS sorozatvető rakétája találta el Gyenyisz Pusilinnak, a szakadár Donyecki Népköztársaság vezetőjének hivatalát kedden, azon a napon, amikor az orosz parlamenti alsóház elnöke felkereste a régiót, az orosz védelmi minisztérium szóvivője pedig bejelentette, hogy az orosz csapatok elérték a dél-ukrajnai Mikolajiv megye határát.

A helyi hatóságok közlése szerint az ukrán fegyveres erők HIMARS rakétasorozatvetővel és a NATO-tól származó, nagy kaliberű tüzérségi fegyverekkel lőtték Donyeck belvárosát. A támadásnak legkevesebb három halálos áldozata és 11 sebesültje van.
A csapás a köztársasági vezető hivatalának homlokzatát, felső szintjét és jobb szárnyát találta el, az épületben tűz ütött ki. Pusilin, aki hivatalos tájékoztatás szerint nem sérült meg, Telegram-bejegyzésben „terrorista módszerek” alkalmazásával vádolta meg az ukrán vezetést, amely szerinte „civileket robbantat fel és városközpontot lövet”.
Az orosz parlamenti alsóház a honlapján közölte, hogy Vjacseszlav Vologyin házelnök munkalátogatást tett a donyecki szakadár köztársaságban, és találkozott Pusilinnal, valamint a helyi törvényhozás vezetőivel. A megbeszélés helyszínéről a tájékoztatás nem tett említést.
A Donyecki Népköztársaság több településéről jelentettek egyébként kedden ukrán tüzérségi támadást.
Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a keddi hadijelentést ismertetve közölte, hogy az orosz hadsereg a szakadár köztársaságok csapataival együtt elérte az ukrajnai Mikolajiv megye közigazgatási határát. Mint mondta, a herszoni-mikolajivi előrenyomulás során Alekszandrivkánál a „szövetséges erők” megsemmisítették az ukrán 28. gépesített dandár alegységeit, ellenőrzésük alá vontak 36 négyzetkilométernyi területet Herszon, és további 12 négyzetkilométernyit Mikolajiv megyében, valamint „felszabadították” Komszomolszke települést, három kilométer mélyre nyomulva az ukrán védelmi zónába.
Konasenkov szerint a donyecki régióban Marjinka több mint háromnegyede „felszabadult”, Andriivkánál folytatódik az ottani ukrán csoportosulás bekerítése, Kodemánál pedig három oldalról közrefogták és lövik a 214. Ofpor elitzászlóaljat. Artemivszk (Bahmut) közelében a „szövetséges erők” elérték Zajcevét, a Zaporizzsjai megyei Andriivka közelében pedig jelentős veszteségeket okoztak a 35. tengerészgyalogos és a 46. légimozgékonyságú dandárnak. Herszon megyében kiverték az ukrán erőket Blahodativka faluból és a közeli településekről.
A szóvivő azt állította, hogy az orosz légierő precíziós fegyverekkel Szlovjanszk és Konsztantinivka közelében az ukrán 81. légimozgékonysági és a 95. ejtőernyős rohamdandárnak mintegy kétszáz katonáját és 18 haditechnikai eszközét semmisítette meg. Azt mondta, hogy a 66. gépesített dandár 2. gépesített zászlóalja Novomihajlivka környékén elvesztette harcképességét, a katonák elhagyták állásaikat.
Az orosz harcászati légierő gépei, valamint a rakéta- és a tüzérségi csapatok 12 vezetésipontra, 164 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra, hét fegyver- és lőszerraktárra, négy üzemanyagraktárra mértek csapást, ezenkívül megsemmisítettek egy Buk-M1-es föld-levegő rakétaindítót, egy kis magasságokban mérő célfelderítő radart és egy amerikai gyártmányú lövegelhárító radarrendszert.
A Donyeck környéki lövegelhárító művelet három Grad- és négy D-30-as szakaszt semmisített meg, az orosz légvédelem pedig lelőtt egy Szu-27-es repülőgépet, hat drónt és 15 rakétasorozatverő-lövedéket.
Az orosz védelmi minisztérium szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 268 repülőgépet, 148 helikoptert, 1796 drónt, 369 légvédelmi rakétarendszert, 4377 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 818 rakétasorozatvetőt, 3335 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 5024 katonai járművet veszítettek.
Herszon megyében kedden merényletet követtek elé a helyi Moszkva-barát hatóság belügyi osztályának helyettes vezetője ellen. A RIA Novosztyi hírügynökség szerint a tisztségviselő életben maradt.
A Donyecki Népköztársaságban elfogtak az ukrán állampolgárságú Jevhen Karpenkót, akit azzal vádoltak meg, hogy terrorcselekményt készült elkövetni a szakadár terület hovatartozásáról megrendezendő népszavazás idején. A helyi hatóságok szerint a férfi Csehországban kapott kiképzését.
Valerij Fjodorov, a VCIOM orosz állami közvélemény-kutató intézet vezérigazgatója a RIA Novosztyinak azt mondta, hogy az Ukrajna ellen indított „különleges hadművelet” támogatottsága a február végi 65-ről március közepére 74-75 százalékra emelkedett, és azóta is ezen a szinten áll az információs háború ellenére. Úgy vélekedett, hogy ezen a népszerűségi szinten csakis a háború elindításához vagy az Oroszország elleni szankciókhoz fogható horderejű esemény változtathat.