A Magyar Telekom Nyrt. konszolidált árbevétele éves összehasonlításban az elemzői várakozásokat meghaladóan, 10,9 százalékkal 184,2 milliárd forintra nőtt az idén a második negyedévben – közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden, a nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) alapján készült gyorsjelentésében.

A társaság adózott nyeresége 19,2 százalékkal – az elemzők által vártnál kisebb mértékben – 11,7 milliárd forintra csökkent a második negyedévben, mivel a nagyjából stabil működési eredményhez növekvő pénzügyi ráfordítások párosultak.
Az elemzői konszenzus alapján a bevételben 7 százalékos növekedést, míg a nyereségnél 33 százalékos csökkenést vártak a negyedévre.
A jelentés szerint a növekedést elsősorban a jelentős mobil adat- és a magasabb készülékértékesítés eredményezte, míg az észak-macedón leányvállalat hozzájárulását a magyar forint észak-macedón dénárral szembeni gyengülése tovább erősítette. Idén az első fél évben az összes bevétel 9,6 százalékkal 360,1 milliárd forintra nőtt, az adózott eredmény 26,4 százalékkal 31,1 milliárd forintra emelkedett.
A mobil bevételek 12,2 százalékkal 104,8 milliárd forintra nőttek a második negyedévben az előző év azonos időszakához képest, ami a mobil adatbevétel növekedésének és a magasabb volumenű készülékértékesítésnek köszönhető, amelyek ellensúlyozták a hangalapú bevételek csökkenését mindkét országban (Magyarország és Észak-Macedónia). A vezetékes bevételek 7,7 százalékkal 59,3 milliárd forintra nőttek a negyedévben, elsősorban a vezetékes szélessávú és a TV szolgáltatásból származó bevételek növekedése miatt, ez a magyarországi ügyfélbázis-bővülés eredménye – írták.
A bruttó fedezet éves szinten 9,3 százalékkal 105,5 milliárd forintra javult a második negyedévben, a távközlési, különösen az adat-szolgáltatások magasabb hozzájárulása miatt a csoport mindkét országában.
A közvetett költségek éves szinten 10,4 milliárd forinttal, 47,6 milliárd forintra nőttek a negyedévben, ami elsősorban az újonnan bevezetett távközlési pótadó megjelenését tükrözi, amely ellensúlyozza a személyi jellegű és egyéb működési költségek megtakarításait.
A működési eredmények között kiemelték, hogy folytatódott a magyarországi ügyfélkör bővülése: egy év alatt a vezetékes szélessávú előfizetések száma 7,3 százalékkal, a TV-előfizetések száma 6,1 százalékkal, míg a szerződéses mobil SIM-ek száma 5,1 százalékkal nőtt a második negyedévben. A mobil SIM-ek száma meghaladta az 5,81 milliót. A magyarországi optikai hálózat elterjedtsége a lefedettség bővülésével párhuzamosan tovább nőtt; az optikai ügyfelek száma 2022 június végére éves szinten 27 százalékkal bővült. A mobil adathasználat növekedése folytatódott, az átlagos havi használat elérte a 9,1 GB-ot 2022 második negyedévben.
Rékasi Tibor vezérigazgató a jelentésben elmondta: az erőteljesen növekedő makrogazdasági nyomás ellenére a Magyar Telekom megőrizte erős lendületét a második negyedévben. A mobiladat-, szélessávú- és TV- szolgáltatások iránti
továbbra is erős keresletnek a kiváló ügyfélkiszolgálásnak, valamint a vezetékes és mobil hálózati beruházásoknak köszönhetően tudtak megfelelni.
Hozzátette: a bevezetett távközlési pótadó hatással volt a nyereségességükre, 2022. első fél évében a működési teljesítményt mutató EBITDA AL, azaz a kamatok, adófizetés és értékcsökkenési leírás előtti eredmény, korrigálva az eszközhasználati jog után elszámolt értékcsökkenéssel és kamattal megközelítőleg 10 százalékkal csökkent. A távközlési pótadó hatása a második negyedév eredményeire még erősebb volt.
Arra számítanak, hogy az inflációs környezet és a forint gyengülése következtében költségeikre növekvő nyomás helyeződik, míg egy esetleges gazdasági visszaesés kedvezőtlen hatással lehet a bevételekre. A stratégiai célkitűzéseiket a távközlési pótadó bevezetését követően már módosították, fenntartják a 2022-es célkitűzéseiket: az idei évre a vállalat publikus célkitűzései szerint a bevételeknél 1-3 százalék körüli növekedésre (700 milliárd forint) számítanak. A Capex költés (beruházás tárgyi eszközökbe és immateriális javakba) a spektrum licenszdíjak nélkül a 2021-es 109,3 milliárd forinttal megegyező lehet.
A cég részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a papír 0,63 százalékkal 314 forintra csökkent kedden, forgalma 82,3 millió forint volt. Éven belül a részvények legalacsonyabb ára 293,5 forint, a legmagasabb 439 forint volt.