Az áram ára bő egy év alatt 515 százalékkal, míg a gáz ára ugyanebben az idősávban 650 százalékkal emelkedett július elejére Európában – olvasható a vg.hu oldalon csütörtök délután közzétett írásban.

A cikk szerint az áram egyéves határidős tőzsdei ára 371,9 euróra nőtt július 6-ra a tavaly májusi megawattóránként 60,4 euróról, amely 515,4 százalékos drágulásnak felel meg.
A gáz egyéves határidős ára a holland tőzsdén megawattóránként 162,3 euró jelenleg, 650,3 százalékkal magasabb a 2021. májusi megawattóránként 21,6 eurónál – jelezték.
Az írás szerint a brutális drágulást az orosz-ukrán konfliktus csak tetézte: az áram ára 2022 februárjához képest 128,3 százalékkal, a gáz ára pedig 157,3 százalékkal növekedett.
A rezsicsökkentés fenntartásával a kormány ettől az „elképesztő drágulástól védi meg a magyar családokat” – fogalmazott a cikk szerzője. A rezsicsökkentés fenntartásához az extraprofit-adó befizetésével hozzájárulnak a válságban jelentős extraprofitot elérő szektorok is – áll a cikkben.
A szerző arra is kitért, hogy a jelenlegi inflációs környezet döntő mértékben, körülbelül 80 százalékban külföldi eredetű. „A háború fűtötte energia árrobbanás – amellett, hogy drasztikusan növeli az inflációt – óriási mértékű bizonytalanságot okoz, ami a forint árfolyamára is egyértelmű és jelentős negatív hatást gyakorol” – írta.