A június végi madridi NATO-csúcstalálkozó több kulcsfontosságú területen átalakításokat fog eredményezni – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön Brüsszelben.

A főtitkár a NATO-tagországok védelmi minisztereinek tanácskozását követő sajtótájékoztatóján elmondta: a madridi értekezleten fontos döntéseket hoznak a védelmi képességek és az elrettentés fokozása érdekében, illetve az Ukrajnának és más veszélyeztetett országoknak nyújtandó támogatással összefüggésben. Mint mondta, a szervezet várhatóan új stratégiai koncepciót is elfogad, amely közös álláspontot határoz meg Oroszországgal és Kínával kapcsolatban.
„Oroszország Ukrajna elleni háborúja évtizedek óta a legnagyobb fenyegetést jelenti biztonságunkra, erre a helyzetre hosszú távú választ kell adnunk. A csúcstalálkozón olyan döntéseket hozunk, amelyekkel a NATO-t még erősebbé és mozgékonyabbá tesszük egy egyre veszedelmesebb világban” – jelentette ki Stoltenberg.
Fontosnak nevezte a NATO-jelenlét és -felkészültség megerősítését a szövetség keleti részén.
„Ez több előre telepített harci alakulatot jelent majd, felszerelést, fegyverzetet, továbbá erősebb légi, tengeri és kibervédelmet. Illetve egy új haderőmodellt, amelyben több erő áll magasabb készenlétben, az egyes szövetségesek védelmére előre kijelölt különleges erőkkel, a gyorsabb megerősítés érdekében” – taglalta.
Stoltenberg elmondta továbbá: a NATO-szövetségesek megállapodtak abban, hogy további segítséget nyújtanak Ukrajnának, köztük nehézfegyvereket és nagy hatótávolságú rendszereket. Átfogó segélycsomagot, illetve támogatást is biztosítanak Kijevnek, hogy felgyorsítsák az átállást a modern katonai felszerelésekre.
A NATO-főtitkár üdvözölte, hogy Volodomir Zelenszkij ukrán elnök elfogadta a szövetségesek meghívását a madridi csúcstalálkozóra. Egyelőre nincsenek információk arról, hogy az elnök személyesen vagy videóösszeköttetésben vesz részt az eseményen.