Július 1-től az év végéig létszámstopot rendelt el a román kormány a közszférában, de ez nem érinti a folyamatban lévő alkalmazásokat – közölte csütörtökön a bukaresti kabinet.

A munkaügyi minisztérium közleménye szerint az intézkedés szerint július 1-től nem lehet állásokat meghirdetni a közszférában, kivételt képeznek azok a munkahelyek, amelyek egyedinek számítanak, és nem sikerül másként lefedni.
Az elfogadott sürgősségi kormányrendelet lehetővé teszi azt is, hogy rendkívüli és indokolt esetben a kormány jóváhagyásával kiírhatnak versenyvizsgát a központi és helyi állami intézmények, amennyiben az újonnan alkalmazottak bérköltsége beleilleszkedik az intézmények számára meghatározott személyzeti kiadási keretbe.
A létszámstopot a román kormánykoalíció május végén hirdette meg annak érdekében, hogy csökkentsék a közszférában a kiadásokat, és a kormánynak legyen pénze a meghirdetett szociális és gazdaságösztönző intézkedések fedezésére, illetve a kabinet tartani tudja az ez évre vállalt 5,8 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt.