A magyar kormány nem lelkes a globális minimumadó ötletétől, annak bevezetésétől még egy mélyütést kapna az európai versenyképesség – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerda reggel a Facebook-oldalán, beszámolva arról, hogy az éjjel Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel egyeztetett telefonon.

Szijjártó Péter közölte, a globális minimumadóról szóló egyeztetés során azt mondta az amerikai külügyminiszternek: “mi egyáltalán nem vagyunk lelkesek ettől az ötlettől, főleg nem annak jelenlegi formájában, pláne nem a jelenlegi körülmények között”.
Az európai gazdaság nagyon komoly kihívásokkal néz szembe a háború miatt, ebben a helyzetben a termelő vállalatokat sújtó újabb adóterhek végzetesek lehetnek – írta bejegyzésében a magyar külügyminiszter, hozzátéve: főleg úgy, hogy a bevezetésre már a jövő év elején sort akarnának keríteni Európában, míg a világ többi részén ki tudja, mikor fogják bevezetni, már ha egyáltalán ezt teszik.
Szijjártó Péter úgy fogalmazott: “ezért ezzel a döntéssel még egy mélyütést kapna az európai versenyképesség, amit jobb lenne elkerülni”.
Az amerikai külügyminiszterrel abban maradtak, hogy a héten még beszélnek – olvasható a bejegyzésben.