A koronavírus-járvány és az ukrajnai háború költségvetési és kereskedelmi hatásai miatt rekordra emelkedhet az idén az egyidejű magas államháztartási és folyómérleg-hiányokkal küszködő gazdaságok száma a globális feltörekvő térségben – áll a Fitch Ratings kedden Londonban ismertetett tanulmányában.

A nemzetközi hitelminősítő közölte: előrejelzése szerint az általa szuverén besorolással ellátott feltörekvő gazdaságoknak több mint a negyedében emelkedik legalább 4 százalékra a hazai össztermékhez (GDP) mért államháztartási és folyómérleg-deficit 2022-ben.
A Fitch szerint ez azt jelentené, hogy rekordot döntene az osztályzati listáján szereplő feltörekvő térségi szuverén adósok körében a magas ikerdeficittel küszködő gazdaságok aránya.
A jelentős mértékű ikerdeficitek terjedését elsődlegesen a koronavírus-járvány miatt meredeken megugrott államháztartási hiányok, illetve az Ukrajna elleni orosz invázió nyomán ugyancsak meredeken emelkedő energiahordozó- és élelmiszerárak okozzák – áll a Fitch Ratings keddi elemzésében.
A Fitch a különösen erőteljesen érintett feltörekvő térségi gazdaságok között kiemelten említi Romániát, Kenyát és Tunéziát. A hitelminősítő keddi előrejelzése szerint ezekben az országokban az idén legalább 7 százalékos GDP-arányos ikerdeficit várható.
Ehhez a folyamathoz ráadásul a finanszírozási kondíciók nehezebbé válása, a világgazdasági növekedési lassulása, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve kamatemelési ciklusa, a monetáris politika kvantitatív elemének szigorítása, az erős dollár, a befektetői kockázatkerülési hajlam erősödése és a helyi jegybankok kamatemelése is járul – áll a Fitch Ratings helyzetértékelésében.
Ebben a helyzetben a Fitch Ratings 2022 eddigi szakaszában kilenc feltörekvő térségi gazdaság államadós-besorolását rontotta; ez több a tavalyi év egészében végrehajtott leminősítések számánál ebben az országcsoportban.
A hitelminősítő kiemelte: az általa besorolással ellátott feltörekvő gazdaságok 48 százalékára tart érvényben nem befektetési ajánlású, vagy éppen szuverén törlesztési csődre figyelmeztető, “B/C/D” kategóriás államadós-osztályzatokat.
A Fitch hangsúlyozta, hogy az e rendkívül gyenge besorolási sávokban nyilvántartott szuverén adósok 48 százalékos aránya rekord a cég történetében.
A Fitch Ratings a minap, egy külön elemzésben arra hívta fel a figyelmet, hogy a világgazdaság egészében is megtorpant a kilábalás a koronavírus-járvány okozta államháztartási és adósságsokkból, és ennek az ukrajnai háború mellett a reálnövekedési ütemek lassulása, a nyersanyagárak és a hitelköltségek emelkedése, valamint az ebből táplálkozó magas infláció az oka.
A Fitch ebben az elemzésben közölte: számításai szerint 2029-ig is eltarthat, mire a globális költségvetési pozíció mediánértéken számolva visszatérhet a 2019-ben – vagyis a koronavírus-járvány előtti utolsó teljes évben – mért szintekre. Költségvetési szempontból ennek alapján egy egész évtizedbe beletelhet a világgazdaság kilábalása a koronavírus-járvány sokkjából.     A hitelminősítő számításai szerint a GDP-arányos globális államadósság-ráta mediánszintje a 2019-es 56 százalékról 2020-ban 69 százalékra emelkedett, és tavaly csak minimális mértékben, 68 százalékra csökkent.
A világgazdasági szintű államháztartási deficit mediánja a Fitch modellszámításai alapján a 2019-ben mért 1,6 százalékról 2020-ban 7,2 százalékra ugrott, és még 2021-ben is 4,8 százalék volt.