Csehország kész támogatni az orosz kőolaj behozatalának a betiltását az Európai Unióba, ha ennek végrehajtásában megfelelő halasztást kap – jelentette ki Petr Fiala cseh kormányfő a szerdai kormányülés utáni sajtótájékoztatón Prágában.

Petr Fiala szerint Csehországnak két, esetleg három év halasztásra van szüksége, amíg megnövelnék azon vezetékek kapacitását, amelyeken keresztül máshonnan érkezne a kőolaj az országba.
“Ezen feltételek teljesítése mellett Csehország kész támogatni a hatodik európai uniós szankciócsomagot” – szögezte le a cseh miniszterelnök.
“Annak érdekében, hogy Európa megszabaduljon az orosz energiától való függőségétől, az európai országok szolidaritására van szükség” – mutatott rá Fiala. Elmondta, hogy ez lesz az egyik legfontosabb témája csütörtöki berlini látogatásának, ahol Olaf Scholz német kancellárral fog tárgyalni.
“Támogatjuk az Oroszország elleni legkeményebb szankciókat, ez az álláspontunk nem változik. A kezdetektől fogva azt is állítjuk, hogy a szankciók nem árthatnak többet a cseh állampolgároknak, mint az Oroszországi Föderációnak” – hangsúlyozta miniszterelnök újságírók előtt.
Csehország tavaly 6,8 millió tonna kőolajat hozott be külföldről, 10,8 százalékkal többet, mint az előző évben – közölte a cseh ipari és kereskedelmi minisztérium.
Az importált kőolaj 48,8 százaléka a Barátság kőolajvezetéken keresztül Oroszországból érkezett. Ezenkívül Kazahsztánból 1,2 millió tonnát hoztak be, míg a többi a Triesztből kiinduló TAL vezetéken keresztül, majd az Ingolstadtban rákapcsolódó IKL vezetéken át érkezett cseh területre. Ez a kőolaj Algériából, az Egyesült Államokból, Líbiából, Norvégiából és Nigériából származott – olvasható a cseh minisztérium kimutatásában.