Lassult a kínai ipar növekedése márciusban, a kiskereskedelem pedig zsugorodott az ország több városát érintő, újabb koronavírus-járványhullám miatti lezárások gazdaságbénító hatásai nyomán.

A kínai statisztikai hivatal hétfőn közzétett adatai szerint az ipari termelés márciusban 5,0 százalékkal növekedett éves összevetésben. Ez meghaladta a 4,5 százalékos bővülést valószínűsítő elemzői várakozásokat, ám lassulást mutatott a január-februári, 7,5 százalékos növekedéshez képest. A márciusi adat mindazonáltal az elmúlt fél év második legnagyobb ütemű bővülését tükrözte.
Az adatok alapját képező felmérésben vizsgált 41 ipari szektor közül 37 teljesítménye nőtt márciusban.
A termelés kiemelkedően erős növekedését mérték továbbra is az autóipar új energiával működő járművek termelésével foglalkozó ágazatában: a bővülés mértéke 121,4 százalékos volt éves összehasonlításban. Az autóipar egészét tekintve azonban 4,9 százalékos visszaesést regisztráltak a múlt hónapban.
Havi összevetésben a kínai ipar 0,39 százalékkal nőtt márciusra, míg az első negyedévet tekintve 6,5 százalékos bővülést ért el a múlt év azonos időszakához viszonyítva.
A kiskereskedelmi forgalom márciusban 3,5 százalékkal zsugorodott éves bázison. A visszaesés mértéke nagyobb volt az elemzők által jósolt 1,6 százalékosnál. A kínai kiskereskedelem forgalma először csökkent 2020 júliusa óta, a visszaesés mértéke pedig a legnagyobb volt 2020 áprilisa óta. Január-februárban még 6,7 százalékos bővülést regisztráltak.
Iris Pang az ING kínai régióval foglalkozó vezető közgazdásza úgy vélekedett: a visszaesés hátterében a márciusban egyebek mellett Sanghajban és a dél-kínai Sencsenben alkalmazott járványügyi korlátozások álltak, melyek jelentősen rányomták a bélyegüket a fogyasztásra.
A zsugorodás mértéke különösen jelentős volt a vendéglátóiparban, ahol éves bázison 16,4 százalékos visszaesést mértek márciusban.
Havi összevetésben a kiskereskedelmi forgalom 1,93 százalékkal zsugorodott, miközben az első negyedévet tekintve 3,3 százalékos bővülést regisztráltak.
Az állóeszköz-beruházások értéke 9,3 százalékkal nőtt az első negyedévben. Ez meghaladta az elemzők által várt, 8,5 százalékos növekedést, ugyanakkor a bővülés ütemének mérséklődésére utalt a január-februári, 12,2 százalékos növekedés után. A beruházások több mint felét kitevő magánberuházások értéke 8,4 százalékkal nőtt az év első három hónapjában éves összevetésben.
A statisztikai hivatal felmérése alapján a munkanélküliségi ráta a január-februári, 5,5 százalékról 5,8 százalékra emelkedett márciusban. Minthogy azonban a számítás alapját képező felmérés nem teljes körű, így ez az adat nem feltétlenül tükrözi a valós helyzetet. A kínai kormányzat az idei évre azt tűzte ki célul, hogy 5,5 százalékon belül tartja a munkanélküliségi rátát, miközben 11 millió új, városi munkahelyet teremt. A statisztikai hivatal hétfői közlése szerint az első negyedévben 2,85 millió új, városi munkahelyet hoztak létre.