Oroszország hírek szerint dollár helyett rubelben fizette ki április elején két lejáró kötvénykötelezettségét, ami az eredeti kötvényszerződés fizetési feltételeinek megváltoztatását jelenti. Ez csődeseménynek minősülhet, ha a május 4-ig tartó türelmi időszak végéig a helyzet nem rendeződik – áll a Moody’s Investors Service csütörtökön Londonban ismertetett állásfoglalásában.

A nemzetközi hitelminősítő hangsúlyozta: a szóban forgó kötvények szerződései nem nyújtanak lehetőséget arra, hogy a törlesztéseket dolláron kívül bármilyen más valutában teljesíteni lehessen.
A 2018 után kibocsátott eurokötvények bizonyos feltételekkel megengedik Oroszországnak, hogy rubelben teljesítse az egyes részletek törlesztését. A 2018 előtti kötvények azonban vagy nem tartalmazzák ezt a záradékot, vagy csak más keményvalutában, a dollár mellett euróban, fontban vagy svájci frankban engedik a fizetéseket, és az érintett, 2022-es, illetve 2042-es lejáratú két kötvény ebbe a kategóriába tartozik – áll a Moody’s csütörtöki londoni állásfoglalásában.
A cég már a múlt hónap végén visszavonta Oroszország hitelminősítési osztályzatait.
A Moody’s március 31-én Londonban bejelentette, hogy a döntés az orosz kormány összes adósminőségi besorolására, valamint a Moody’s által eddig minősítéssel ellátott szub-szuverén oroszországi entitások – köztük Moszkva, Szentpétervár és többtucatnyi oroszországi terület – külön osztályzatára vonatkozik.
A Moody’s egyben visszavonta az Oroszországban tevékenykedő kereskedelmi adósok helyi valutában és devizában fennálló kötelezettségeinek besorolási országplafonját, vagyis azt a felső osztályzati korlátot, amely határt szab e vállalatok minősítésének.
A Moody’s a visszavonásig nagyon magas adóskockázatot jelző “Ca” államadós-osztályzattal tartotta nyilván Oroszországot.
Ugyancsak visszavonta oroszországi osztályzatait egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings is, közölve, hogy döntését az ukrajnai háború miatt Oroszország ellen hozott EU-szankciók alapján hozta.
Az Európai Unió március 15-én jelentette be, hogy megtiltja hitelminősítői osztályzatok érvényben tartását oroszországi jogi személyekre, vállalatokra és egyéb entitásokra.
A Fitch legutóbbi orosz államadós-besorolása “C” volt. Ez az osztályzat a Fitch azon megítélését tükrözte, hogy Oroszország államadósság-törlesztési csődesemény küszöbén áll.
A harmadik globális hitelminősítő, az S&P Global Ratings a múlt héten részleges devizaadósság-törlesztési csődhelyzetet jelző “SD” (Selective Default) szuverén adósosztályzattal látta el Oroszországot, szintén arra hivatkozva, hogy Oroszország rubelben fizette dollárban denominált eurokötvényeinek április elején esedékessé vált törlesztéseit.
Az S&P az intézkedés után erről a csődeseményt jelző besorolási szintről ugyancsak visszavonta oroszországi besorolásait az EU-szankcióknak megfelelően.