Az állatjóléti támogatások az állatjóléti feltételek javításán túl az állomány egészségügyi állapotát, ezzel pedig az állattartás hatékonyságát is növelik, ezért a Közös Agrárpolitika 2023-tól induló új szakaszában az agrártárca bővíteni kívánja az állatjóléti programok körét. Erre a támogatási lehetőségre a húsmarhatartók is számíthatnak – mondta Feldman Zsolt Keszthelyen az Agrárminisztérium csütörtöki közleménye szerint.

A Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Georgikon Campusán megrendezett eseményen az agrártárca mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára kifejlette: az Európai Bizottságnak tavaly év végén benyújtott KAP Stratégiai Tervben számos tervezett intézkedés segíti a húsmarha ágazatot.
Az állattartó telepek fejlesztési lehetőségei, a termeléshez kötött ágazati támogatások vagy a gyepgazdálkodáshoz kapcsolódó számos intézkedés jelentős segítséget jelent az állattartóknak a jövedelmező és fenntartható módon történő gazdálkodásban – jelentette ki az államtitkár.
A közlemény szerint Feldman Zsolt a húsmarhatenyésztés hazai tenyésztő egyesületeinek tanácskozásán kiemelt célként jelölte meg az állatjóléti támogatási lehetőség megteremtését az ágazatban, amely jelentősen hozzájárulhat a higiéniai, a takarmányozási és a tartási körülmények javításához. A támogatási konstrukció részleteiről jelenleg is egyeztetéseket folytat az agrártárca a Magyar Állattenyésztők Szövetségével, valamint az Európai Bizottsággal.
Az államtitkár meggyőződése szerint a KAP változásairól, a támogatások új feltételeiről minél előbb tájékoztatni kell a gazdálkodókat, mindenkinek az az érdeke, hogy a 2023-as új gazdálkodási évet már a változások ismeretében, arra felkészülten kezdhessék meg az állat-és növénytermesztők, valamint az élelmiszeripari szereplők – áll a közleményben.
Mint az már ismert, a kormány a vidékfejlesztési forrásokat nemzeti költségvetésből háromszorosára növelte, így az itt rendelkezésre álló forrás az agrárium minden területének, így a húsmarhatenyésztőknek is biztosítja a fejlődés lehetőségét. Az elképzelések szerint a támogatáspolitika kiemelten ösztönzi a termelői együttműködések közös fejlesztéseit. Az agrártámogatásoknak elsősorban a hozzáadott érték és a hatékonyság növelését kell szolgálniuk – idézte a közlemény Feldman Zsoltot.