Hihetetlen fejlődés tapasztalható vidéken 2010 óta, ennek a vidékfejlesztésnek a Magyar falu program a csúcsa – jelentette ki Németh Szilárd pénteken Őrtilosban.

A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a program csaknem 110 millió forintos támogatásával megvalósított közútfejlesztések átadásán arról beszélt: régebben „városi lázban” élt a társadalom, mindenki városba akart költözni, mert a falu elmaradott volt. A 2018-ban Orbán Viktor miniszterelnök által meghirdetett Magyar falu program ugyanakkor lehetővé tette, hogy a vidéken élők semmiben ne szenvedjenek hiányt.
A program támogatásaink jóvoltából a falvak elkezdtek gyarapodni, egyre többen költöztek vidékre. A gazdaságélénkítést, a közlekedési lehetőségeket egyaránt segíti Magyar falu program, de a falusi csok (családi otthonteremtési kedvezmény) révén „új életeket is hoz a faluba” – vélekedett az államtitkár.
Szászfalvi László (KDNP), a térség országgyűlési képviselője szerint a magyar vidék felkarolása, megerősítése a nemzet megerősítését is jelenti.
A politikus történelmi jelentőségűnek nevezte a Magyar falu programot, amely  – mint mondta – somogyi választókörzetének 77 településéből 75-öt érint. A program indulása óta ezekre a településekre csaknem 11 milliárd forint támogatás érkezett.
A hazai forrásból származó pénzt hatékonyan használják fel az önkormányzatok, Őrtilosban nemcsak külterületi, hanem belterületi utakat tesznek rendbe, falubuszt vásárolnak, felújítják a kultúrházat, de jut pénz a falusi kisboltok támogatására is – sorolta Szászfalvi László.
Kelei Zita  (független) Őrtilos polgármestere közölte: az önkormányzat mintegy 110 millió forintot nyert a lakó- és mezőgazdasági ingatlanok megközelítését szolgáló külterületi utak felújítására és útkarbantartó gépek vásárlására. A beruházás keretében csaknem öt kilométer utat tettek rendbe, amelyek vállalkozások, őstermelők és turisztikai látványosságok megközelítését segítik a nagy kiterjedésű településen.