A bizonytalanságok miatt nem lesz könnyű az év, de a kormány azon dolgozik, hogy a legbiztonságosabb körülmények között folytatódjon az élet – jelentette ki Varga Mihály kedden Gyenesdiáson.

A pénzügyminiszter a helyi vállalkozói szezonnyitó rendezvényen azt mondta: a bizonytalan helyzet miatt nehéz előre látni, hogy milyen veszélyek leselkednek ránk, de a kormány azon dolgozik, hogy „a lehető legbiztonságosabb körülmények között, a legkisebb veszély mellett” folytatódjon az élet Magyarországon, a családok biztonságban, a vállalkozások működőképesek maradjanak.
Varga Mihály szerint még a szokásosnál is nehezebb ma vállalkozónak lenni, a világ ugyanis tele van veszélyekkel, amiket számba kell vennie mindenkinek, aki a jövőjét tervezi.
Levonulóban van a koronavírus-járvány ötödik hulláma, de nem tudhatjuk, hogy a következő években ki lesz-e téve az ország hasonló járványoknak. Magyarország a járványban egységes volt, időben beszerezte a szükséges védőeszközöket, oltóanyagokat, a kormány intézkedéseit az emberek elfogadták – mondta el.
Hozzátette, hogy az európai uniós országok közül Magyarország az egyik leggyorsabban indította újra a gazdaságát, ennek is köszönhető hogy tavaly 7,1 százalékos volt a bővülés, az egyik legmagasabb ütem az EU-ban.
A pénzügyminiszter kitért arra is, hogy „a háború árnyékában kevesebbet foglalkozunk a migrációval”, de ettől még a nemzetközi szervezetek felmérése alapján mintegy 800 millió ember van a földön, aki el akar indulni, hogy máshol éljen. Ebben az évben több mint 150 ezer ember próbált már illegálisan bejutni Magyarországra a déli határszakaszon, de az EU képtelen több tíz- vagy több százmillió ember befogadására.
„Segíteni ott kell, ahol ezek az emberek élnek, de az EU és a magyar politika is megosztott ebben a kérdésben. Április 3-án arról is döntünk, hogy a járványkezelés és a migráció tekintetében mit tegyünk a következő években” – hangsúlyozta a politikus.
Úgy vélekedett, hogy a harmadik kihívás a háború. „Minden erőnkkel támogatjuk, hogy minél hamarabb befejeződjön, mert Magyarország is az egyik legkockázatosabb zónában helyezkedik el. Már eddig 150-160 ezer menekült érkezett hozzánk Ukrajnából, de nem tudjuk, hogy hány millióan indulnak még el, ha a háború Nyugat-Ukrajnára is átterjed” – mondta.
Sokkal nehezebben megbecsülhető hatása a háborúnak, hogy mi történik Oroszországban és Ukrajnában, milyen szankciók lesznek életben a következő években, mert ezek nem néhány hónapra szólnak. Oroszország nagyban segítette az EU gazdaságának működését energiahordozókkal, alumíniummal, vassal, rézzel, palládiummal – jegyezte meg Varga Mihály.
Biztos, hogy sokkal jobb nem lesz a helyzet, és „kifejezetten veszélyes, hogy olyan szankciókban is gondolkodnak, amelyek az ország energiabiztonságát veszélyeztetik” – mondta. Varga Mihály emlékeztetett, hogy 1999-ben már volt egy háború a szomszédban, amiből szerencsére kimaradtunk, és a jelenlegibe sem szabad belesodródni.
Nagy Bálint, Keszthely polgármestere (Fidesz-KDNP), egyben a választókerület fideszes országgyűlésiképviselő-jelöltje arról beszélt, hogy a térség fejlődéséhez az elmúlt években a legjelentősebb támogatást a Magyar falu program biztosította, a választókerület 100 települése közül 98-at érint ez a program.
Térségi szempontból fontosnak nevezte a zalai Balaton-partot érintő fejlesztéseket, a területet a Kis-Balatonnal és Zalakaros térségével összekapcsoló beruházásokat. Kiemelte az M76-os autóút néhány napja átadott újabb szakaszának szerepét, mint ami a teljes térség fejlesztését elősegíti.
Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere (független) köszöntőjében egyebek közt elmondta: a 4200 lakosú nagyközségben közel 800 vállalkozás van bejegyezve. A fontosabb gazdasági céljaik között említette többek között az iparterületi ingatlanok közepes vagy nagyobb üzemeknek szánt értékesítését, a Balaton vízvédelmét, az iszapkotrás megindítását.