Az Európai Bizottság uniós szintű szabályokat javasol a nőkkel szembeni és a kapcsolati erőszak elleni fellépéshez – tájékoztatott az uniós testület keddi sajtóközleménye.

A javasolt irányelv bűncselekménnyé nyilvánítaná a beleegyezés nélküli szexuális kényszerítést, a női nemi szervek megcsonkítását és az online erőszakot, amely intim képek megosztását, az internetes zaklatást, valamint az erőszakra vagy gyűlöletre történő online uszítást foglalja magában.
A testület azt is szorgalmazza, hogy az uniós tagállamok tegyék lehetővé az áldozatok számára, hogy a büntetőeljárás során kártérítést követeljenek. A bizottság emellett megfelelő védelmi és segítő intézkedéseket irányoz elő, például ingyenes segélyvonalak és krízisközpontok létrehozását a szexuális erőszak áldozatainak.
Az irányelv, amennyiben a Tanács és az uniós parlament is elfogadja, új, a nemek közötti egyenlőségen alapuló módszereket vezet be az erőszakos cselekmények bejelentésére. A szakembereket, például az egészségügyi dolgozókat vagy a pszichiátereket, a jövőben nem akadályoznák titoktartási szabályok abban, hogy jelezzék, ha nyomós okuk van feltételezni, hogy valaki közvetlen fizikai bántalmazás kockázatának van kitéve. A hatóságok továbbá kötelesek lennének egyéni kockázatértékelést végezni, amikor az áldozat először felveszi velük a kapcsolatot, hogy felmérjék, mekkora kockázatot jelent az elkövető az áldozatra. Ennek alapján a hatóságoknak azonnali védelmet kellene biztosítaniuk vészhelyzeti korlátozási vagy védelmi határozat révén.
A testület kedden közzétette az „A nemek közötti egyenlőség az EU-ban” című, 2022. évi jelentését is, amely rávilágít többek között arra, hogy a koronavírus-járvány aránytalanul nagy mértékben érintette a nőket. 2020-ban a nők munkaerőpiaci részvétele egy évtizedes folyamatos növekedés után 2019-hez képest 0,5 százalékkal csökkent. A jelentés arra is felhívja a figyelmet, hogy a nők elleni és a kapcsolati erőszak elleni fellépés elmulasztásából gazdasági kár származik, amely becslések szerint évi 289 milliárd eurót tesz ki.