A Szentszék készen áll mindent megtenni a béke érdekében – hangsúlyozta Ferenc pápa az Úrangyala-imádság után mondott beszédében vasárnap.     A katolikus egyházfő szavai szerint néhány napja Ukrajnában tartózkodik két bizalmas munkatársa, a lengyel Konrad Krajevski bíboros, a pápai alamizsnahivatal vezetője, valamint a cseh származású Michael Czerny, az Átfogó Emberi Fejlődésért felelős vatikáni dikasztérium ideiglenes prefektusa.

“A két bíboros jelenléte a pápa és az egész keresztény nép jelenlétét bizonyítja: közel akarunk lenni, hogy mondhassuk, a háború őrültség, álljatok meg, legyetek szívesek, lássátok meg a kegyetlenséget” – mondta Ferenc pápa.
Ferenc pápa hangoztatta, hogy a Szentszék “készen áll mindent megtenni a béke szolgálatában”.
Azt mondta, Ukrajnában “vér- és könnyfolyók folynak: nem katonai műveletről van szó, hanem háborúról, amely halált, pusztítást és nyomort szít”.
Az egyházfő a fegyveres támadások leállítását kérte, a tárgyalás és a józan ész előtérbe helyezését, valamint azt, hogy térjen vissza a nemzetközi jog tiszteletben tartása.
Humanitárius segítséget és humanitárius folyosók megnyitását sürgette, “életmentő segítséget az ostrom alatt álló térségekben, ahol fivéreinket és nővéreinket a bombák és a félelem nyomja agyon”. A pápa beszéde alatt többen ukrán zászlókat lobogtattak a Szent Péter téren.
A pápa kifejtette, “egyre több az áldozat és a menekülő, főleg édesanyák és gyerekek. A mártírként szenvedő országban óráról órára tragikusan nő a humanitárius segítség szükségessége” – mondta Ferenc pápa.
Köszönetet mondott a menekülteket befogadóknak.
Az egyházfő megköszönte az információszolgáltatásért életüket kockáztató újságírók munkáját is, akik lehetővé teszik, hogy “közel legyünk a lakosság drámájához, és lássuk a háború kegyetlenségét”.
Sergio Mattarella államfő a római ukrán közösség legnagyobb templomában vett részt a vasárnapi misén.