A korlátozások időszakának végét jelentette be Mario Draghi miniszterelnök, miután az ország túljutott az omikron vírusvariáns okozta járványhullám tetőzésén – jelentették az olasz újságok csütörtökön.

A Corriere della Sera beszámolója szerint Mario Draghi kormányfő a járványhelyzetet összegző kormányülésen „egyre nyitottabb” országról beszélt, elsősorban a fiatalok számára.
Az egészségügyi miniszter, Roberto Speranza hangsúlyozta, hogy a kórházban kezelt betegek számának folyamatos csökkenésével „új fázis, új korszak” kezdődött.
A tárca által nyilvánosságra hozott számok azt mutatják, hogy az ország túl van a járvány negyedik hullámjának tetőzésén: az utóbbi hét nap alatt majdnem harminc százalékkal csökkent a napi esetszám. Csütörtökön több mint 112 ezer új fertőzöttet regisztráltak, egy hete több mint 155 ezret. Egyedül a halottak száma nem csökken, az utóbbi huszonnégy órában 414 beteg halt meg a koronavírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben.
A kormány tagjainak nyilatkozatai szerint nem hosszabbítják tovább a március 31-ig érvényes egészségügyi vészhelyzetet, amely 2020. január végén lépett életbe, és azóta folyamatosan meghosszabbították. Március végén a két éve a járványhelyzet követésével megbízott szakmai bizottság (Cts) munkája is lezárulhat – jelentette be a Cts tagja, Fabio Ciciliano.
A napról napra javuló járványmutatók a lakosság tömeges oltottságának köszönhetők. A 12 év feletti lakosság 88 százaléka van már átoltva. Február elsejétől az ötven év felettiek számára – akiknek száma megközelíti a harmincmilliót – kötelezőnek számít az emlékeztető oltás is. E korosztályban az oltatlanok száma kétmillió  alá süllyedt. Ami a gyerekeket illeti: az 5 és 11 év közötti gyerekek 3,5 milliós táborából mostanáig több mint 533 ezren kaptak oltást.
Február 7-től az emlékeztető oltással rendelkezők védettségi igazolásának érvényessége határozatlan időre szól majd. Ugyanez vonatkozik azon felgyógyultakra is, akik már két adag vakcinát vettek fel. Az emlékeztető oltás nélküliek esetében az oltási igazolás hat hónapig érvényes.
Az előírások értelmében tehát az Európai Unióból érkezők, köztük a magyarok is, ha esetleg az emlékeztető oltást már tavaly kora ősszel felvették, hat hónap elteltével is bármilyen tesztelés vagy többletigazolás nélkül léphetnek be Olaszországba, mivel az emlékeztető, vagy más néven erősítő oltás érvényességének nincs határideje.
Az oltási kampány sikerét bizonyítja, hogy a szicíliai Palermóban, ahol tavaly nyáron csak a lakosság kevesebb, mint felének volt oltása, mára már 91 százalékos az átoltottság.
A járvány társadalmi hatásait vizsgáló Milano Today című milánói napilap beszámolója szerint az 1,3 milliós milliós nagyváros lakossága az utóbbi évben hatezerrel csökkent a pandémia idején vidékre költözők miatt. Milánó az egyetlen város az országban, ahol az egyedül élők aránya 44 százalékos, és meghaladja a házasságban élőkét, akik a milánóiak 36 százalékát alkotják. Szociológusok szerint a párkapcsolat nélküliek számát a találkozások járvány miatti hiánya is növelte.