A magyar férfi kézilabda-válogatott 31-28-ra kikapott Hollandia csapatától a magyar-szlovák közös rendezésű Európa-bajnokság csoportkörének első fordulójában, csütörtökön a budapesti MVM Dome-ban.

A magyarok vasárnap 18 órától Portugáliával, kedden 18 órától pedig Izlanddal találkoznak. A csoport első két helyezettje jut tovább a középdöntőbe.

Eredmény, csoportkör, 1. forduló, B csoport:
Hollandia-Magyarország 31-28 (13-10)
————————————-
MVM Dome, v.: Kurtagic, Wetterwik (svédek)
lövések/gólok: 42/31, illetve 44/28
gólok hétméteresből: 5/5, illetve 6/4
kiállítások: 10, illetve 10 perc

Magyarország:
————
Mikler – Rodríguez 3, Máthé 5, Sipos, Bánhidi 3, Szita, Lékai 8, cserék: Bóka 1, Topic 1, Székely, Hanusz 1, Bodó 6, Ancsin, Ligetvári, Rosta, szövetségi kapitány: Gulyás István

A találkozó előtt látványos megnyitóünnepséggel vette kezdetét a kontinenstorna budapesti mérkőzéssorozata, a csapatokat pedig szinte telt ház fogadta az új arénában.
A magyar válogatott húszfős keretéből Borbély Ádámot, Győri Mátyást, Nagy Bencét és Sunajko Stefant nem nevezte a meccsre a szakmai stáb.
Nem kezdtek jól a nyomás alatt játszó magyarok, több lövést elhibáztak, ezt kihasználva a felszabadultan és gyorsan kézilabdázó hollandok hét perc alatt 5-2-re elléptek. A 12. percben 3-7-es állásnál Gulyás István szövetségi kapitány időt kért, és hamarosan beküldte Székely Mártont, aki egy bravúros védéssel mutatkozott be a kapuban. Irányító, beálló és balátlövő posztra is érkezett a frissítés, a játék képe azonban nem változott, pontosabb volt az ellenfél és Kay Smits vezérletével őrizte előnyét. Két magyar büntető is kimaradt, így egy félidő után a hollandok megérdemelten vezettek három találattal.
A folytatásban az ellenfél a rendezetlen védekezéssel szemben továbbra is alkalmazta a lerohanást, felállt védőfalnál viszont lassította a játékot, hiszen előnyben volt. Bár a házigazdák egyszer felzárkóztak egy gólra, ezután megint egyre többet hibáztak, amit a hollandok kihasználtak (19-15). Székely bravúros védéseivel tartotta magát a hazai csapat, de a túloldalon Bart Ravensbergen is kiválóan teljesített. A védekezését és a támadójátékát sem tudta hatékonyabbá tenni a magyar együttes, de egy holland időkérés után Bodó Richárd húsz másodpercen belül kétszer is betalált (26-25).
Lékai Máté jóvoltából három perccel a vége előtt összejött az egyenlítés, de miután az ellenfél újra betalált, a magyarok lassan támadtak, a végén Máthé Dominik ismét rontott, ezzel eldőlt a mérkőzés. A magyarok nagy meglepetésre úgy veszítettek, hogy egyszer sem vezettek az egész találkozón, három időkérési lehetőségükből csak egyet használtak ki, és négy átlövőjük közül csupán egy szerzett gólt.
A hollandok legeredményesebb játékosa, egyben a mezőny legjobbja Kay Smits volt tíz góllal, Dani Baijens nyolcszor talált be.
A kapusok közül Székely Márton hat, Mikler Roland három védéssel zárt.
A két csapat 21. egymás elleni mérkőzésén húsz magyar siker után először győztek a hollandok.