Nincs jelentős ok az optimizmusra az orosz-amerikai tárgyalásokkal kapcsolatban, amelyeknek Moszkva reményei szerint el kellene vezetniük az Oroszországnak adandó „biztonsági garanciákhoz”, mindenekelőtt a NATO további keleti bővítésének leállításához – hangoztatta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak kedden Moszkvában.

„De ez nem egy, önmagában folyamat a folyamatért, ez nem válthat ki megelégedést, itt az eredmény a fontos” – mondta.
„De az eredményről még nincs mit mondani. Több tárgyalási forduló előtt állunk, amelynek nyomán majd lehetővé válik, hogy világosabb képet alkossunk arról, hogyan állunk az amerikaiakkal. Egyelőre, sajnos, nem lehet következtetéseket levonni” – tette hozzá.
Úgy vélekedett, hogy a következő orosz-amerikai tárgyalási fordulók perspektívájára vonatkozó kérdés a NATO-val szerdán, majd az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) keretében folytatandó tárgyalásokat követően lesz aktuális. Mint mondta, egyelőre nincs készség Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök újabb megbeszélésére.
Peszkov emlékeztetett rá, hogy Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes, az orosz tárgyalódelegáció vezetője hétfői genfi sajtótájékoztatóján nyíltnak, lényegre törőnek és egyenesnek minősítette az amerikai hivatali partnerével, Wendy Shermannal folytatott megbeszéléseit. A szóvivő a diplomáciai tárgyalások újabb fordulóját megelőző „információs tüzérségi előkészítésnek” nevezte azokat a sajtójelentéseket, amelyek szerint megtilthatják az amerikai műszaki eszközök oroszországi exportját. Úgy vélekedett, hogy az ilyen híresztelések aligha befolyásolhatják az orosz küldöttség munkáját.
Kérdésre válaszolva kijelentette: nincs tudomásra róla, hogy az orosz államfő kapcsolatokat ápolna Nurszultan Nazabajev volt kazah elnökkel. Mint mondta, arról sincs információja, hogy Putyin tudja-e hol tartózkodik Nazarbajev.
A két politikus – Putyin és Nazarbajev – legutóbb december végén, a Független Államok Közössége (FÁK) nem hivatalos szentpétervári csúcstalálkozóján találkozott egymással.