Kövér László, az Országgyűlés elnöke táviratban fejezte ki részvétét Desmond Tutu Nobel-békedíjas dél-afrikai anglikán egyházi vezető halála miatt a Dél-Afrikai Köztársaság parlamentje két háza elnökeinek csütörtökön.

A Nosiviwe Mapisa-Nqakula nemzetgyűlési elnöknek, valamint azonos szöveggel Amos Masondónak, a Nemzeti Tartományi Tanács elnökének megküldött levélben Kövér László úgy fogalmazott: Desmond Tutu érsek inspirációt jelentett az egész világ számára.
Halálával a Dél-Afrikai Köztársaság kiemelkedő embert veszített el, aki kulcsszerepet játszott a dél-afrikai nemzet felszabadításában, az igazságosság és egyenlőség előmozdításában – emelte ki. Hozzátette: Desmond Tutu egész életét annak szentelte, hogy kivezesse Dél-Afrikát az elnyomásból, új reményt adva a jövő nemzedékeinek.
„Munkássága mindannyiunk számára szolgáljon inspirációként” – írta Kövér László, a magyar Országgyűlés nevében mély együttérzését kifejezve a Dél-Afrikai Köztársaság népének, és osztozva gyászukban.
Desmond Tutu Nobel-békedíjas dél-afrikai anglikán egyházi vezető 90 évesen hunyt el, halálának hírét vasárnap jelentette be Cyril Ramaphosa, a Dél-Afrikai Köztársaság államfője. Az apartheidellenes küzdelem jelképeként Tutu következetesen harcolt az igazságosságért, és a fehér felsőbbrendűségi rendszer megszűnése után a béke és a megbékélés mellett állt ki.