A magyar mesterséges intelligencia (MI) szabályozási stratégia a proaktív, emberközpontú, több érdekelt fél bevonásán nyugvó megközelítésen alapul, hasonlóan több multilaterális és nemzetközi kezdeményezéshez – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának magyar elnöksége keretében a mesterséges intelligencia szabályozásáról szervezett keddi videókonferencia zárásaként.

A miniszter kifejtette: a magyar megközelítés azért proaktív, mert már most képet alkot a közelgő kihívások nagyságrendjéről. Emberközpontú, mert biztosítani kívánja, hogy a közös értékeken alapuljon, és több érdekelt felet von be, mert a jogszabályok csak akkor lehetnek hatékonyak, ha kellőképpen tükrözik az érintett közösségek tagjainak elvárásait.
Palkovics László ismertette: 2018-ban létrejött a Magyar MI Koalíció, amely a nemzeti mesterséges intelligencia ökoszisztémájának csomópontja. A koalíció különféle formában működő és különböző méretű szervezeteket fog össze, közöttük dinamikus növekedési lehetőségeket kereső kkv-kat, startupokat, jól működő, erőforrásokban bővelkedő multinacionális vállalatokat, az állampolgárok életét jobbá tenni kívánó közigazgatási szerveket, kutatóintézeteket, valamint egyetemeket. Ez a közösség ma több mint 340 tagszervezetet számlál.
Ez a tudásbázis nagyban hozzájárult ahhoz, hogy meghatározzuk a mesterséges intelligencia fejlesztésére és alkalmazására vonatkozó útmutatót, azaz Magyarország MI stratégiájának egyes építőköveit – jelentette ki Palkovics László.
A miniszter elmondása szerint a mesterséges intelligencia által irányított technológiák már szinte teljes mértékben jelen vannak a mindennapokban. Ezért is különösen fontosnak nevezte, hogy felhasználásuk emberközpontú maradjon, és ne alkalmazzák őket például tömeges megfigyelésre, jogosulatlan adatgyűjtésre,  profilozáson alapuló rendfenntartásra.
Hangsúlyozta: a kialakulóban lévő szabályozási modellek és jogi normák közötti koordináció kiemelkedő fontosságú, és ez minden érintett fél feladata lesz. „Az együttműködést közös értékeink alapján kell megvalósítani, biztosítva az emberi jogok, a demokrácia és a jogállamiság tiszteletben tartását és további megerősítését” – szögezte le Palkovics László.